Hetaste resan går på räls

Tågresandet ökar i popularitet

RESA

Sugen på att resa med tyngd av ditt miljösamvete?

Ta tåget.

Sänkta priser och ökat miljömedvetande har gjort tåget till det hetaste färmedlet.

Det verkade så bra. Flygbiljett för en krona, bara att dra till London eller Paris över dagen. Men så började kostnaderna läggas på. Extra kostnad för bagage, och extra stress i form av ökade säkerhetskontroller och att behöva vara på flygplatsen flera före avgång. En flygplats som dessutom låg i en gudsförgäten håla långt borta från all ära och redighet.

Detta tillsammans med ett växande miljösamvete har gjort att tågresandet ökar i popularitet.

- Det senaste året har privatresandet har ökat med tio procent och affärsresandet med tretton procent, säger Mark Vadasz, presschef på SJ.

Anledningar till att fler vill åka tåg är enligt Mark Vadasz dels miljöaspekten, men också för att tågresorna har blivit billigare.

- Dessutom är det många som uppskattar utökade kommunikationsmöjligheterna ombord, att man kan prata mobiltelefon och surfa på nätet, säger han.

Tågcharter

Det är inte bara på kortare sträckor vi väljer tåget framför flyget. Förra sommaren började Fritidsresor med tågcharter till Italien – och sålde slut de 80 biljetterna på några minuter.

- I år har vi utökat sortimentet med resor till Slovenien, Kroatien och Österrike, och de är våra bäst bokade resor, de slår ut gamla klassiker som Cypern, Mallorca och Kreta, säger Lottie Knutsson som är presschef på Fritidsresor.

- Folk är intresserad av mer långsamnjutning, mindfulness, där resan blir ett del av målet. De ser tåget som ett mer civiliserat sätt att resa. Dessutom tillkom en stor grupp som vi inte hade räknat med – det flygrädda. De blev jätteglada för att vi hade ett alternativ till flyget.

Maten ett sorgebarn

Tyvärr verkar det som om både flyget och tåget lider av samma problem – maten.

- Gourmetnivån ombord är inte vad den borde vara. De där restaurangvagnarna med vita dukar är ovanliga, vilket några av våra kunder har haft synpunkter på, säger Lottie Knutsson.

Kan vi då välja tåg istället för flyg på vår weekendresa ut i Europa? Nja, det beror på. Ska man till Oslo eller Köpenhamn är priserna gynnsamma, och bor man i södra Sverige tar det knappt längre tid än att flyga.

Lång resväg till kontinenten

Alla resor inom Sverige och till Oslo kostar 95 kronor enkel resa, Köpenhamn 167 kronor, om man får tag på en just nu-biljett som släpps 90 dagar före avgång. Men vill man till Paris får man punga ut med hela 2100 kronor, och då tar resan 16,5 timmar – inget man gör på en weekend, om man inte är tågfantast.

Vill man däremot passa på att se mer än en stad eller ett land på sin resa, kan tåget vara ett alternativ. För 3385 kronor får man resa 10 valfria dagar inom en tidsperiod på 22 dagar. Interrailkortet såldes förr bara till unga, men sedan förra året är det fritt fram för alla som vill att köpa kortet. Och det var det många som ville – försäljningen ökade med 115 procent jämfört med andra år.

FAKTA

Grön resa - bara för rika?

En familj i Uppsala, två vuxna och tre barn, bokade en resa till London i april. Familjen ville resa mer miljövänligt, därför valde de tåget. Men priset från SJ:s utrikesservice var en chock – 38 250 kronor, skriver Svenska Dagbladet.

Resan skulle kosta 7 650 kronor per person. SJ föreslog att ett interrailkort till var och en skulle göra resan billigare, bara 9000 kronor för alla. Men då tillkom platsbiljetter för 11 000 kronor, varför inte det heller blev familjens alternativ.

Till slut valde familjen att flyga – för totalt 7700 kronor.

Så mycket kostar resan

Köpenhamn – Berlin (via Hamburg)

Restid 7 timmar

Pris 2 210 kr, för tur och retur i andra klass inkl sittplats

Priset är beräknat med tur och retur-rabatten Plan&Spar i Tyskland

Köpenhamn-Amsterdam

Restid 15,5 timmar

Pris 2 800 kr för tur och retur, del i liggvagn 6-bädd

Köpenhamn – Paris (via Hamburg)

Restid 16,5 timmar

Pris 4 000 kr för tur och retur resa med del i liggvagn 6-bädd

Köpenhamn – Prag

Restid 14 timmar

Pris 3 100 för tur och retur resa i andra klass inkl sittplats

Priset är beräknat med tur och retur rabatten Plan&Spar i Tyskland och en tjeckisk rabatt som heter Tjeckien Special.

Köpenhamn – Florens (via München)

Restid 23 timmar

Pris 4 500 kr för tur och retur resa med del i liggvagn 6-bädd

Interrailkort

Biljetten gäller i andra klass.

5 valfria resdagar inom 10 dagar: 2 375 kr för vuxen, 1 545 kr för ungdom (upp till 25 år), 1 225 kr för barn (4-11 år)

10 valfria resdagar inom 22 dagar: 3 385 kr för vuxen, 2 275 kr för ungdom, 1 730 kr för barn

22 dagar för valfritt resande: 4 395 kr för vuxen, 2 925 kr för ungdom, 2 235 kr för barn

1 månad för valfritt resande: 5 595 kr för vuxen, 3 755 kr för ungdom, 2 835 kr för barn

Här hittar du biljetter

SJ Contact Center på 0771-75 75 75, tonval 1, och sedan tonval 2, öppettiderna är 09:00-18:00 helgfri måndag till fredag

• SJ Resebutiker i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Växjö, Göteborg och Uppsala

• Resebyråer som säljer utrikes tågbiljetter