Billig tågbiljett till utlandet? Glöm SJ!

SJ kan inte förmedla de billigaste biljetterna ut i Europa

RESA

En tågbiljett för sträckan Stockholm-London kan man få för 2478 kronor.

Om man bokar själv vill säga.

Går man via SJ blir resan drygt tre gånger så dyr.

Foto: ablestock.com

När familjen Carlberg ville resa till London med tåg ringde de till SJ för att boka biljett. Priset, 7650 kronor per person, fick dem att tvärt lägga tågplanerna på hyllan för att istället välja det billigare, om än miljöfientligare flyget.

Men hade de valt att boka resan själv på nätet hade de kunnat komma undan med en tredjedel av priset.

- De olika ländernas tågbolag kan ha rabatterade biljetter som de bara säljer själva, och som SJ inte har tillgång till, säger Janne Svensson, ansvarig för internationella frågor på SJ.

Leta på nätet

Hur gör man då för att hitta de billigaste resorna ut i Europa?

Enklaste sättet att hitta biljetter är att leta på nätet. Ska man, som i familjen Carlbergs fall, åka exempelvis till London kan man på nätet hitta en biljett för 4085 kronor, tur och retur, per person plus 170 kronors bokningsavgift. Enda förbehållet är att man måste boka fem dagar i förväg, och en del sträckor går ej att avbeställa eller boka om. Ett problem som kvarstår är att den billigaste biljetten i Sverige kan bokas 90 dagar innan avgång. Så lång tid i förväg är det ibland svårt att boka de europeiska tågen, så bästa sättet är fortfarande att boka resan inom Sverige för sig och boka resten av resan separat.

Boka varje sträcka för sig

Men det går att hitta ännu billigare biljetter, om man är villig att boka varje resa för sig. Sträckan Köpenhamn-Köln och Köln-Bryssel kostar 368 respektive 326 kronor enkel resa om man bokar på nätet och någon månad i förväg. En Eurostarbiljett för resan mellan Bryssel och London kan man få för 755 kronor tur och retur, men då måste man boka en returbiljett, två singelbiljetter var för sig blir dyrare. Summan för hela kalaset blir 2478 kronor – en tredjedel av de pris som SJ föreslog.

”Som en Ryan Air-biljett”

Även andra sträckor blir billigare utan SJ:s inblandning. Resan Stockholm-Berlin, som som enligt SJ skulle kosta 2210 kronor tur och retur, går på 1070 kronor om man bokar själv. Att resa till Amsterdam kostar 1328 kronor, vilket är mindre än hälften av det pris SJ kunde erbjuda.

- Har man tid, möjlighet och kunskap att sitta och söka på nätet kan man hitta billigare biljetter själv. Men då ska man komma i håg att de biljetterna oftast bara gäller den dagen och den tiden. Ungefär som en Ryan Air-biljett, säger Janne Svensson.