Sätt kurs mot Florida

Dollarkursen har sjunkit 7kt mycket på lika många år

RESA

På sju år har dollarns värde nästan halverats.

Man behöver inte vara prenumerant på Privata affärer för att förstå vad det betyder.

Charterbolagen förstår – och därför ska 2008 bli året då svenskarna åter borrar ner tårna i Floridas sand.

Vi förstår också och ger dig en USA-special för dollarturister.

SOUTH BEACH, MIAMI.

På stranden samsas turister i solstolar med partygängen som hänger kvar från föregående natts festande längs flärdfulla Ocean Drive.

Miami Beach är amerikanernas riviera och sydspetsen, South Beach, dess hippaste, mest hedonistiska och festglada del. Energin, pastellglad art deco-arkitektur, neonblinkande nattklubbar, trendiga restauranger och en milslång sandstrand som badar i solsken året runt är en svårslagen kombination. South -Beach är nästan mer berömd och stjärnglänsande än alla världsstjärnor som varje år dras dit för att synas i varandras sällskap.

NÄR DET ÄR DAGS för lunch gör vi som alla andra, drar oss upp till Ocean Drive, till ett av alla trendiga art deco-kaféer, sippar på en drink och kollar på folk. Längs Ocean Drive och i art deco-distriktet hittar man det sofistikerade och det utsvävande Florida. Hypen har inte minst skapats av alla filmer och tv-serier som spelats in här och under våra dagar här ser vi faktiskt flera filmteam.

På eftermiddagarna söker vi oss tillbaka ner på stranden eller så shoppar vi, på Washington Avenue och Ocean Drives modebutiker. När natten tar över öppnar de supertrendiga nattklubbarna och restaurangerna. Det är bara att följa strömmen på Lincoln Road, gågatan och shopping-gatan som lever dygnet runt. Den byggdes som Floridas svar på Fifth Avenue i New York och levde inte minst under 30- och 40-talen upp till det.

Ju närmare Floridas sydkust man kommer, desto större är de latinamerikanska och karibiska inslagen, desto mjukare och vitare är också sanden. I Miami hör man spanska lika ofta som engelska, musiken är latinoinspirerad och de kubanska rötterna är inte långt borta.

Fort Lauderdale några mil norrut är inte lika trendigt som Miami Beach men för en semester med aktiviteter och sol fungerar det bra. Lars Dahlkvist åkte till Florida för 20 år sedan för att hälsa på sina två systrar.

– Jag tänkte stanna i sex månader, men efter ett kort besök hemma i Sverige flyttade jag över igen och blev kvar.

NU GUIDAR LARS turister runt i Fort Lauderdale, Orlando, Miami och Key West.

– Jag älskar Bahia Honda på väg ut mot Key West, även Sanibel Island och Fort Lauderdale är riktigt bra. Längs Fort Lauderdales långa strand finns det faktiskt några hemliga ställen som inte många hittar till, tipsar Lars Dahlkvist.

FAKTA

Läs resten av Jonas Henningssons reportage i RESA-bilagan – med Aftonbladet på tisdag!

Dessutom i USA-specialen:

Suverän budgetguide till NEW YORK

Våra korrespondenters egna favoriter i LAS VEGAS, LOS ANGELES och SAN FRANCISCO