$nål-semestra på Manhattan

Foto: Foto: AP
Ta en taxi – det är billigare än du tror. Tunnelbanan är också enkel och effektiv. 55 kronor kostar ett endagskort.
RESA

Manhattan. Bara namnet ger en känsla av glamour. Kalla cosmopolitans, dyra musikaler, känslan av att leva mitt i Sex & the City.

Men med Aftonbladets bästa budgettips och den rekordlåga dollarn kan du maxa din New York-resa för en spottstyver.

Känslan av att komma till New York är speciell. Man vet liksom inte var man ska börja. Men en sak är säker. New York bjuder alltid upp till dans.

Mitt favoritnöje är att planlöst strosa omkring på gator och avenyer med en ”coffee to go” i handen medan man nästan blir överkörd av gula taxibilar eller stoppad av ivriga gatuförsäljare.

Eller att vandra runt i Central Park och kolla in rullskridskoåkarna, gatuartisterna och joggarna. Kanske stanna till vid Strawberry fields, John Lennons minnesplats, och lyssna till akustiska kärleksförklaringar. Jag sätter mig en stund och inser att det är Hollywoodskådisen Jeff Bridges som sitter mittemot mig och sjunger ”Imagine”. Starstruck.

Att äta underbart billig gatumat, hitta näst intill gratis musikalbiljetter eller bo gratis hemma hos äkta New Yorkare är andra budgetnöjen. Det kräver ofta lite tålamod, men det går alltid att komma undan billigt.

Det är också gratis att förälska sig i neonskyltar vid Times Square och förundrad vandra ner till Union Square för att bli inspirerad.

Njut av en billig uteserveringsöl i Little Italy medan du betraktar glassiga maffiabilar med tonade rutor, följt av ett åk på en gratis solnedgångsfärd förbi Frihetsgudinnan med Staten Island-färjan. Eller upplev en garanterat galen budgetafton på Milon Indian Restaurant med inkastaren Amrish.

– This is the most crazy restaurant in the city, säger han med en kraftig och charmig indisk accent.

Det vill liksom inte ta slut.

FAKTA