”Det blev som en nytändning”

Viktoria och Daniel hakade på nya trenden för blivande föräldrar och åkte på babymoon

1 av 3
Viktoria och Daniel i Brasilien.
RESA

Ett halvår innan de skulle bli föräldrar åkte Viktoria Palomba, 24, och Daniel Grentzelius, 28, till Brasilien för att ladda batterierna inför den stora omställningen de hade framför sig.

Allt fler hakar på den senaste trenden babymooning, att resa iväg på en lite lyxigare resa innan första barnet gör entré.

Viktoria Palombas och Daniel Grentzelius babymoon blev en fullträff, inte minst tack vare brasilianarna. Det svenska paret blev snabbt kända som ”los gravidos” och alla de mötte var omtänksamma.

– Många vände sig dessutom direkt till mig. Det kändes bra att jag också fick lite uppmärksamhet. Vi pappor glöms ju lätt bort till och med på BVC här hemma,

säger Daniel.

När försäkringsbolag och arrangör gett klartecken skaffade Viktoria ett läkarintyg på vilken vecka hon var i, ifall flygplatspersonalen skulle undra. Avresedatum bokades så att första ultraljudsundersökningen skulle vara avklarad.

– Perfekt, för då kunde jag koppla av. Jag visste ju att allt var som det skulle så långt, säger Viktoria.

Ändå var hon lite nervös före flygresan.

– Men allt gick bra. Jag hade köpt ett par rejäla stödstrumpor. På Arlanda satt jag bredvid en pensionär och vi pustade i kapp när vi skulle dra på oss de tajta strumporna.

Vad var det bästa med resan?

– Den blev som en nytändning för oss. Jag kände mig nykär och lycklig hela tiden, resan blev vår smekmånad, säger Viktoria.

Skulle ni rekommendera andra att resa på en babymoon?

– Ja, tusen gånger om! Innan man själv fått barn kan man inte låta bli att fundera på hur det ska bli. Och så undrar man lite om – och när – man kan resa igen. Då är det skönt att unna sig att komma iväg för att slappa och ladda batterierna inför den stora omställningen, säger Daniel och ler mot lilla Cornelia, åtta månader gammal.

Babymoontrenden började i USA och har spridit sig till Europa. I Sverige har charterarrangörerna noterat att allt fler väljer den här typen av resor.

– Vi ser att resenärerna leker rommen av sig innan de skaffar barn. Helst passar man på att åka på en långresa till exempelvis Thailand och Mauritius för att koppla av tillsammans, säger Maria Malmros, informatör på Fritidsresor.

På hemmaplan har Grythyttans gästgifvaregård lanserat ett babymoonpaket med bland annat alkoholfritt bubbel och chokladinpackning för den blivande mamman.

– Vi märkte att fler och fler gravida par bokade våra gourmetpaket med behandlingar och tänkte att vi kunde sätta ihop något speciellt för den här gruppen, säger Andrea Lööb, säljare på Grythyttan.

Erbjudandet till gravida sträcker sig fram till mars.

– Några par har redan bokat in sig. Om försöket faller väl ut skulle jag kunna tänka mig att utveckla konceptet. Varför inte matlagningskurser för de blivande föräldrarna, där de lär sig om lämplig mat för småbarn? I USA innehåller vissa babymoonpaket spjälsängsbygge, men det kanske är att ta i lite väl mycket, skrattar Andrea Lööb.