Så tar du hunden med på planet

Rena djungeln att få med älsklingen på flyget

1 av 2 | Foto: Foto: Emma Mattson
Nu ska lejonhunden Gudrun ut och flyga – efter mycket strul för matte Maud Bjarnelind.
RESA

Krångligt, dyrt och tidskrävande. Det är ingen lätt match att resa utomlands med sin hund eller katt.

– Först sa Norwegian ja till hund, tre dagar senare hade de ändrat reglerna, säger Maud Bjarnelind som nekades flyga med sin hund Gudrun till Spanien.

Maud Bjarnelind från Sollentuna reser flera gånger per år till sin lägenhet i Fuengirola. Bäst pris för resan i maj hade lågprisbolaget Norwegian.

– Jag läste på deras hemsida men lyckades inte förstå om de tillät djur eller inte, säger Maud.

Hon kontaktade bolaget och fick till svar att det visst går bra att resa med hund i kabinen så länge hunden sitter i en godkänd väska som ryms under sätet framför.

Ändrade reglerna

Tre dagar senare, efter att hon bokat resan, ringde Maud till flygbolaget för att förvissa sig om att hennes lilla lejonhund Gudrun var inräknad. Då hade reglerna ändrats – husdjur tillåts bara på inrikesresor.

– Det är ett ständigt krångel att resa med hund. Alla bolag har olika regler och de ändras stup i kvarten, säger Maud.

Måste köpa ny väska

Hon började leta resor hos konkurrenterna. Och upptäckte till exempel att Swissair tar 15 euro per kilo hunden väger. Samtidigt förlorar hundägaren sin rätt att ta med annat handbagage.

– Bolagen borde se hundägarna som en växande kundgrupp och ha samma regler. I höst reser jag med SAS, då måste jag köpa ny väska eftersom de inte godkänner måtten på den här, säger hon.

Resan till Fuengirola blir den här gången med Sterling. De tar ”bara” 800 kronor tur och retur för hunden. Dessutom får Maud använda den hundväska hon redan har.

Lars Näslund, försäljningschef på Norwegian, beklagar strulet.

– Framöver är det möjligt att vi tillåter djur igen. De nya reglerna är ett resultat av att vi gjort om bokningssystemet efter sammanslagningen med Fly Nordic.

FAKTA

Resa med djur? Tänk på detta:

Enligt EU:s förordning ska resande hundar och katter kunna identifieras med ett mikrochip eller en klart läsbar tatuering vid transport från ett EU-land till ett annat. Djuret ska också ha ett ”djurpass” med information om hälsotillstånd.

Olika länder kräver olika vaccineringar. Kolla med en veterinär i god tid innan du reser.

Som regel ska djurets väska ha vätskesäker botten och rymmas under sätet framför och vara så stor att den tillåter djuret att stå samt vända sig.

Kontakta alltid ditt flygbolag i förväg för att få exakta uppgifter för din resa.