Ta en tripp i Indys fotspår

Här är actionhjältens favoritresmål

1 av 4
RESA

Med piskan i högsta hugg far han världen runt i jakt på bortglömda skatter.

Nu har den senaste filmen, ”Indiana Jones och kristalldödskallens rike”, premiär.

Sugen på egna äventyr? Här är actionhjältens favoritresmål.

Indiana Jones, spelad av Harrison Ford, är en klassisk actionhjälte som räddar historiskt viktiga artefakter från att hamna i fel händer. I filmerna går jakten kors och tvärs över jordklotet, den välberesta Indiana Jones är lika hemma i Perus djungler som i Egyptens öken.

Varför inte resa i Indys fotspår? Packa ner hatten, oxpiskan och skinnjackan och ge dig ut i världen. Det amerikanska magasinet Forbes har listat Jones favoritresmål.

Peru

I öppningsscenen till första filmen, ”Jakten på den försvunna skatten”, hittar Indiana en Inkastatyett inne i ett tempel fullt av fällor. I nya filmen ”Indiana Jones och kristalldödskallens rike”, återvänder han till Peru för att försöka få tag i den magiska kristalldödskallen före den

onda ryska agenten Irina Spalko (spelad av Cate Blanchett).

Nepal

Indy är på jakt efter en medaljong och hittar sin gamla flickvän Marion Ravenwood (spelad av Karen Allen) mitt uppe i en vild dryckestävling. (”Jakten på den försvunna skatten”)

Egypten

Indy och Marion försöker med medaljongens hjälp att hitta arken före nazisterna men blir kvarlämnade i en underjordisk kammare full med giftormar. (”Jakten på den försvunna skatten”)

Shanghai, Kina

I öppningsscenen till den andra filmen, ”Indiana Jones och de fördömdas tempel”, blir Indy nästan förgiftad på en bar i Shanghai och flyr med flygplan.

Indien

Vår hjälte krashlandar i norra Indien i en by där både små barn och heliga stenar försvinner. Jakten tar honom till ett indiskt palats där han blir serverad en festmåltid av bland annat kyld aphjärna och orm, innan han ger sig i kast med ett fördömt tempel djupt inne i djungeln. (”Indiana Jones och de fördömdas tempel”)

Venedig, Italien

I den tredje filmen ”Indiana Jones och det sista korståget” blir Indys pappa (spelad av Sean Connery) kidnappad. Spåren leder till Venedig, där Indy trashar ett bibliotek, kryper i kloakerna bland mängder av råttor och blir jagad av skurkar med båt längs kanalerna.

Tyskland

Indy hittar sin pappa i slottet Brunwald nära österrikiska gränsen i Tyskland. Slottet finns på riktigt, heter Bürresheim och ligger söder om Frankfurt. Far och son flyr sedan undan nazisterna. (”Indiana Jones och det sista korståget”)

Petra, Jordanien

Efter en flykt med zeppelinare, flygplan, stridsvagn och häst hamnar far och son till sist i klippstaden Petra, där den heliga graalen finns. (”Indiana Jones och det sista korståget”)

ARTIKELN HANDLAR OM