Varför får jag inte gå under vingen?

... och nio andra saker du alltid suttit och undrat när du flyger

RESA

1 Vore det inte bättre om alla fick varsin fallskärm i stället för flytväst?

Svar: Nej, kabintrycket på dörrarna gör att det ändå inte går att öppna dem och hoppa ut. Dessutom är trafikflygplan inte konstruerade för fallskärmshoppning. Man skulle skada sig illa även om man hoppade när farten är som lägst, 260 kilometer i timmen.

2 Varför har flygvärdinnorna på sig handskar vid start och landning?

Svar: Av säkerhetsskäl – för att skydda händerna om en evakueringssituation uppstår. Dessutom är det lättare att ta i och hjälpa till med handskar på händerna.

3 Vad händer om blixten slår ner i flygplanet?

Svar: Då leds den ut igen via skrovet. Det är lika säkert att vara i ett flygplan som i en bil när det åskar. Turbulens är inte heller farligt. Flygplanen är konstruerade för att klara av långt mer extrema väderförhållande än de någonsin kommer att vara med om.

4 Varför applåderar folk vid landningen på charterflyg?

Svar: En gammal fin tradition?... Vissa tackar säkert personalen för servicen, andra är nog mest glada för att vara på marken igen – och en del gör det säkert som en kul grej. Fråga stolsgrannen på nästa charterflyg!

5 Varför måste fönsterskydden vara uppfällda vid landning?

Svar: Om något inträffar ska räddningspersonal kunna se vad som händer inne i kabinen.

6 Varför får jag inte ha min mp3-spelare på vid start och landning?

Svar: För att du ska höra om piloterna eller kabinpersonalen snabbt behöver din uppmärksamhet.

7 Varför får jag inte gå under vingen?

Svar: Det kan droppa vätskor från planet som är frätande.

8 Varför måste mobilen vara avstängd ombord på planet?

Svar: Mobilen sänder ut signaler som kan påverka planets instrument. Man tar det säkra före det osäkra och beordrar alla att ha telefonen avstängd. Men det händer mycket på området. Från och med april är det tillåtet för flygbolag inom EU att installera utrustning som möjliggör mobilanvändning.

9 Varför får jag inte använda mina egna hörlurar?

Svar: Det får du, om du köpt dem på ett flygplan. Då är de nämligen anpassade för flygplanens spänningsystem. Varje stol har ett eget ljudsystem i mikroformat som är hopkopplat med andra stolsrader. Om flera personer i samma sektion använder lurar som inte är anpassade för systemet, kan det bli störningar.

10 Har det blivit svårare att kapa ett flygplan sedan 11 september-attacken 2001?

Svar: Ja, man får till exempel inte ha några vassa föremål ombord. Men den viktigaste förändringen är att cockpitdörrarna numera är skottsäkra och alltid låsta.

Helena Lindstam

ARTIKELN HANDLAR OM