Snart fixar du allt på plats - med mobilen

RESA

E-turismen är här för att stanna.

Nya elektroniska hjälpmedel ska göra resan lättare.

Stadsguider, bordsbokning och tidtabeller kommer direkt i handen.

Nu när nästan alla blivit med bredband har det blivit möjligt att till och med resa virtuellt och se världen via datorfönstret. Men den nya tekniken kliver nu också in i det riktiga resandet.

I flera år har det varit möjligt att boka resan själv på nätet. Flyg, transfer, hyrbilar och boende.

Men Apple har större planer för framtiden. Företagets mobiltelefon Iphone och mp3-spelare Ipod Touch har båda trådlöst nätverk. Patentansökningar som nyligen blivit offentliga visar på nya Apple-tjänster för flygplatser, nöjesfält och liknande med allt från avgångstider till kartan med vägen till närmaste matställe som ska gå att läsa direkt i mobilen eller musikspelaren.

Till sevärdheter ska man kunna ladda ned inspelade guidningar. Flera av tjänsterna kommer troligen att lanseras redan i början av juni.

Detaljerade sökningar

En av årets trender när det gäller bilnavigatorer är att gps-erna förses med mer detaljerade lokala sökfunktioner.

I stället för intressepunkter som bara är kända sevärdheter, bensinmackar och liknande kan man nu i detalj på lokal nivå söka efter restauranger, butiker, hotell och annat. Mio, som lanserat tekniken, sluter avtal med lokala leverantörer likt Gula sidorna, som kan hålla betydligt bättre lokal koll än en tillverkare av navigatorer.

Hotellbokning

Ute i Europa är tjänsten redan igång och här i Sverige räknar man med att det ska vara klart med lokal leverantör under juni månad.

Tyska Navigon går ett steg längre och har inlett ett samarbete med hotellbokningscentralen HRS. Tjänsten är döpt till Skobbler och dras igång i sommar.

Med Skobbler kan man få uppdaterad information om hotell i närheten, vilka rumspriser de har och man kan dessutom boka direkt på navigatorns skärm så länge mobilen är kopplad till gps-en via bluetooth.

Vill man redan i dag använda sig av detaljerade cityguider med tips och väginformation till olika sevärdheter kan de som har lite mer avancerade mobiler från Nokia använda sig av Nokia maps. Då finns cirka 3?000 olika guider som man kan ladda ned i mobilen till en kostnad av cirka åtta euro (cirka 75 kronor) styck.

Guidningar i örat

För det får du guidning med en röst som talar om hur man ska gå för att komma till den sevärdhet man är ute efter. Men man måste hålla mobilen i handen så att den får kontakt med satelliterna för navigeringen och man får betala för mobil datatrafik.

FAKTA

Framtiden runt hörnet

Apple har lämnat in ett antal patent som bygger på företagets trådlösa routrar och handhållna enheter som mobilen Iphone och musikspelare Ipod Touch. Ett urval av vad patenten omfattar:

l Menyer och matbeställning direkt via Iphone.

l Gratis musik som erbjuds till exempel av en restaurang till besökarna.

l Setlistor, bandbiografier med mera i samband med konserter.

l?Biljetter, översättning, information om och möjlighet att köpa soundtracket medan man är på bion.

l?Kartor, guideinfo, podcasts mer mera på nöjesfält, zoologiska trädgårdar och andra attraktioner.

l?Reseinformation på stationer, bussterminaler och flygplatser, tidtabeller, anslutningar, väder och annan resespecifik infomation.

l?Specialerbjudanden från butiker direkt när man går in genom dörren.

GPS-guide – bra men dyrt

Mio, Navigon och Tomtom hör till de gps-leverantörer som lägger till information om trafikflöden, olyckor och hinder (så kallad TMC) – men nu också apotek, skomakare, delikatessbutiker, shopping, badstränder eller vad det kan vara för lokal information man behöver.

Den nya tekniken bygger på att man har en mobiltelefon med bluetooth som kopplas till navigatorn. Man bör dock se upp med kostnaderna för mobil datatrafik när man är utomlands. Även om man har fast pris i Sverige gäller inte det utomlands. Priserna för nedladdad data kan i vissa fall överstiga 250 kronor per megabyte!