Flyg till Dubai – för under tusenlappen

Upplagt för lågpriskrig utanför Europa

Foto: Foto: ULF HÖJER
Det 321 meter höga hotellet Burj Al Arab är ett lyxhotell i absolut världsklass och en symbol för det nya, moderna Dubai.
RESA

Res för halva priset mot reguljärflyget.

I dag släpps biljetterna till det första lågprisflyget till Mellanöstern.

Flygbolaget Norwegian blir det första lågprisbolaget i Europa att flyga direkt till Dubai. Den 28 oktober går premiärflyget.

”Bästa alternativet”

– Dubai är superhett. Jag tror och hoppas att linjen blir en framgång. För den som vill åka dit är det ju det överlägset bästa alternativet, säger Mats Sigurdson, chef för Flygmarknad på Luftfartsverket.

Får vi se fler lågprislinjer utanför Europa nu?

– Vi hoppas det, men ser inte så många tänkbara destinationer som har tillräckligt stor efterfrågan för att de ska vara intressanta för lågprisbolagen.

Begränsad räckvidd

Enligt Mats Sigurdson är Kanarieöarna, Nordafrika och Mellanöstern de mest tänkbara nya områdena för lågprisflygen.

– Räckvidden på lågprisflygplanen gör att de inte klarar mer än sex till sju timmars flygning. En annan förutsättning för lågprisbolagen är att det finns hotellkapacitet på destinationerna, så att resenärerna kan boka på egen hand.

En tur och retur-biljett med Norwegian kostar från 1 998 kr. Det är mindre än hälften av vad reguljärflyg hit normalt brukar kosta. Den som kan tänka sig att sätta ihop sin Dubairesa på egen hand har alltså pengar att spara.

Dubai kan bli billigt

Dubai är dock en av världens dyraste hotellstäder. Enligt den senaste statistiken kostar ett rum i genomsnitt 2 036 kr. Bara Moskva, New York och Paris är dyrare.

Men det finns förstås billigare alternativ. Vill man åka till Dubai i början av november går det att hitta dubbelrum från 4 000 kronor för en vecka.

FAKTA

GÖR-DET-SJÄLV-PRIS

Från 1 998 kr t/r med Norwegian. Tre gånger i veckan från Stockholm Arlanda och två från Oslo Gardemoen. Försäljningsstart i dag klockan 14.

www.norwegian. se

Hotell, sex nätter, fr. 3 922 kr/dubbelrum på tvåstjärnigt hotell i november.

www.aftonbladet.se/resa/boende/

Summa flyg och hotell: 3 959 kr/person.

PAKETPRISER

Charter: Prisexempel flyg och boende på trestjärnigt lägenhetshotell, en vecka, Fritidsresor.

Pris: från 5 298 kr/person.

Reguljärpaket: VingFlex med flyg med British Airways och fyra nätter på fyrstjärnigt hotell.

Pris: från 8 650 kr/person.