Rusning efter solresor

Regntunga skyar ger högtryck i resbranschen.
RESA

Den senaste tidens ostadiga väder innebär högtryck för charterarrangörerna.

För varje millimeter regn ökar priset på en sista-minuten-resa med en hundralapp.

Runt 1,2 miljoner svenskar reser på solsemester i sommar och bokningsläget var strax före midsommar något bättre än för motsvarande period förra året.

Och nu blir det extra klirr i kassan för charterarrangörerna i takt med med den senaste veckans ostadiga och kalla väderlek.

– Det är samma situation som förra året. Vi har ett väldigt tryck och folk jagar nu resor för att slippa det dåliga vädret, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor, till TT.

Tar vad som helst

Under midsommarhelgen ökade exempelvis bolagets försäljning av augustiresor med 24 procent.

Den bilden bekräftas av konkurrenten Vingresor.

– Det dåliga vädret innebär att folk inte längre vågar chansa och ta de resor som finns kvar, säger Vingresors informationschef Magdalena Öhrn.

Rusningen efter solresor innebär att priset på en sista-minuten-resa stigit rejält.

– För varje millimeter regn ökar priserna med en hundralapp. Snittpriset på en resa har ökat med drygt 300 kronor till 2 600 kronor de senaste dagarna, säger Peter Hellström.

Och SMHI:s senaste prognos är ingen munter läsning, vilket lär driva upp priserna ännu mer.

Inga moln på charterhimlen

Sommaren hetaste resmål är Mallorca, Cypern och Turkiet. Egypten står också högt i kurs.

Den försvagade konjunkturen har hittills inte inneburit att några moln dykt upp på charterhimlen. Tre av fyra juli- och augustiresor är redan sålda och bokningsläget inför hösten och vintern är högre jämfört med motsvarande period förra året.

– Långhelger till New York står högt i kurs och det verkar inte finns någon gräns för Thailandsresandet, säger Magdalena Öhrn.

– Den låga dollarkursen innebär ju faktiskt att det kan löna sig att åka till USA eller andra dollarländer för att shoppa.