Flyget ingen smitthärd

Ny undersökning slår hål på den gamla flygplansmyten

Foto: Foto: KATRIN JAKOBSEN
Prosit! Bli inte alltför orolig om någon nyser i planet – du behöver inte bli smittad.
RESA

Bacillerna dansar tango ombord, men du blir ändå inte sjuk.

Det är nämligen farligare att andas på flygplatsen än på planet, enligt en ny amerikansk undersökning.

Forskarna slår därmed hål på en gammal flygmyt – att flygplan skulle vara rena smitthärdarna. Tvärt-emot vad många tror är det inte samma luft som cirkulerar i kabinen under hela resan. Ny luft tas in via motorerna och den luft som återanvänds renas med effektiva filter som rensar bort bakterier och virus.

Ingen dålig fotlukt

– Dessutom strömmar luften uppifrån och ner i kabinen, den sprids inte på längden. Det är därför det till exempel inte luktar illa när folk tar av sig skorna, säger

Richard Söderberg, flygöverläkare på Luftfartsstyrelsen.

Effektiv luftkonditionering

Precis som i en buss riskerar du att bli smittad om någon intill dig nyser eller hostar. Men sitter en sjukling några rader längre fram är det knappast troligt att viruset hoppar på dig, tack vare planets effektiva luftkonditionering.

– Det finns enstaka fall där plan har stått på marken i flera timmar utan luftkonditionering och man har fått väldigt många förkylningsfall, säger Richard Söderberg.

Han spekulerar om att ryktet om smittsamma flygturer snarare beror på vad resenärerna gör innan de hoppar på planet hem.

– Man träffar mycket folk på semestern och det är mycket vanligare att man blir sjuk efter en grisfest i en avlägsen by än på ett flygplan, säger Richard Söderberg.

FAKTA

Fler "sanningar" – vilka tror du stämmer?

1 Flygresor ökar risken för blodproppar.

SANT . Men det beror på att du sitter stilla och trångt under lång tid och inte på att du flyger. Det kan alltså lika gärna inträffa på en buss är den allmänna uppfattningen bland expertisen.

2 Man kan få kramp av att bada direkt efter maten.

FALSKT . Kanske var det någon trött förälder som hittade på den gamla myten för att få dricka kaffe efter maten i lugn och ro.

3 Man får mask i magen om man äter snö

FALSKT Snön kommer uppifrån. Det gör inte maskar och dess ägg. Dessutom är snön så kall att maskarna inte skulle överleva. Knappast äggen heller. Däremot ska man undvika att äta sand som kan innehålla hur mycket liv som helst.

4 Om man kissar i Amazonasfloden kan en fisk simma in i snoppen.

SANT . I Amazonas finns parasit-fisken Candiru som simmar in i andra fiskars gälar och lever på deras blod. Parasiten kan simma in i snoppar såvida den passar på att hoppa in medan mannen urinerar.

5 Det som händer i Vegas stannar i Vegas.

SANT .