Ge kroppen ett lyft – få resan på köpet

Charbel Gabbour sparade 13 000 kr på sin ögonoperation

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON och JERKER IVARSSON
RESA

Sol, stränder, drinkar, palmer.

Och en rotfyllning.

Det är inte längre självklart att söka läkarvård i Sverige. Vården utomlands är ofta minst lika bra – till en bråkdel av priset här hemma.

Charbel Gabbour, 21, tröttnade på närsynthet och kliande linser.

– Jag visste att det var grymt dyrt att göra en laserbehandling. Men i Turkiet utför de samma operation för bara 16 000.

Charbel bestämde sig för att åka dit.

– Läkaren var mycket professionell och behandlingen gick fort. Jag är tveksam till att svensk sjukvård hade varit lika bra, säger han.

Några dagar senare flög han hem med perfekt syn.

– Det var en fantastisk känsla. Jag såg med egna ögon! Och jag ser fortfarande perfekt.

Behandlingen blev 13 000 kronor billigare än om han gjort den i Sverige.

”Big business”

Att kombinera semestern med en ögonoperation, tandblekning eller ett bröstlyft, har blivit ”big business”.

Köerna är obefintliga. Ingen ställer närgångna frågor om varför man tar ledigt från jobbet. Och vem kan avgöra om din pigga, fräscha uppsyn beror på avkoppling och vila – eller har sin förklaring i några botoxinjektioner eller ett pannlyft.

Vårdresor utomlands – eller medicinsk turism – ökar kraftigt. För fyra år sedan besökte en miljon utlänningar Thailand i syfte att söka läkarvård. I år närmar det sig två miljoner, enligt tidningen Veckans Affärer.

– I dag täcker normalt hemförsäkringens reseskydd kostnader vid komplikationer som innebär att man måste åka hem, säger Camilla Bratt på Konsumenternas försäkringsbyrå, men tillägger:

– Om allt fler opererar sig i början av utlandssemestern, blir liggande på hotellrummet med en infektion, och därefter kräver ersättning för hela resan, är det risk för att försäkringsbolagen ändrar villkoren.

Hälsorisker

– Rent medicinskt kan man få god vård, men risken att drabbas av resistenta bakterier är större i andra länder, säger Niklas Lönnbro, överläkare och specialist på infektionssjukdomar i Kalmar.

– Som patient bör man få se att sjukhuset i utlandet bedriver ett aktivt hygienarbete. Och har man sett till att medicinturisten inte för resistenta bakterier med sig dit?

FAKTA

Checklista inför resan

Kolla upp läkaren. Hur länge har han varit verksam och hur många operationer har han genomfört? bo

Ta reda på om utrustningen är modern.

Se till att samma läkare närvarar vid såväl förundersökning som operation och efterkontroll, så att ingen viktig information faller bort.

Bedriver sjukhuset ett aktivt hygienarbete för att undvika resistenta bakterier?

Källor: Habil Kantur, reseförmedlare Perfekt Syn Hälsoresor och Niklas Lönnbro, överläkare och specialist på infektionssjukdomar i Kalmar.