Ryanair vill flyga lågpris till New York

Billigaste biljetten kan kosta under 100 kronor

miljöbov I går berättade Aftonbladet att med ett nytt avtal kommer Ryanair kunna ta resenärer till USA för under hundralappen. Bra för resenärerna, dåligt för miljön. För att minska utsläppen måste nu varje land bestämma hur mycket det egna flyget får förorena.
RESA

Tre lågprislinjer över Atlanten.

Det är Ryanairs nya mål.

Tidigare har flygbolaget sagt att billigaste biljetterna ska kosta under 100 kronor.

Redan i fjol meddelade Ryanair att man undersökte möjligheten att starta rutter mellan Europa och USA. Nu tar planerna ny fart, skriver The Telegraphs nätupplaga.

Enligt den brittiska nättidningen planerar Ryanair att starta flygningar från London, Birmingham och Glasgow till New York. Alla dessa tre brittiska flygplatser har Ryanair i dag linjer till från Sverige. Vad USA-biljetterna kommer att kosta sägs inte, men i fjol hävdade Ryanair att de billigaste skulle kosta tio euro, dvs under hundralappen i svenska kronor.

Eget bolag

Flygningarna skulle i så fall skötas av ett bolag fristående från Ryanair. En förutsättning för att planerna snabbt ska bli verklighet är att EU godkänner Ryanairs bud på irländska flygbolaget Aer Lingus. I fjol stoppade EU den affären, men unionen får allt svårare att stå emot i takt med att många krisdrabbade flygbolag letar partners att slå sig ihop med.

Aer Lingus har i dag nio långdistansplan av typen Airbus 330 i sin flotta och har beställt ytterligare 15 plan som kan användas över Atlanten. Enligt Telegraph skulle det fristående bolag som Ryanair vill starta också snegla på Boeings kommande plan 787, som ska vara bränslesnålast hittills men som också dras med stora förseningar och ännu inte kommit i luften.

På väg mot konkurs

– Flygindustrin ändras nu snabbt. Små bolag kommer inte att överleva när Europa nu går in i en lågkonjunktur. säger Ryanairs vice vd Howard Millar till Telegraph.

Han säger också att Ryanair planerar rabatterade biljetter under vinterperioden för att, som han säger,hjälpa några bolag på sin väg mot konkurs.

ARTIKELN HANDLAR OM