Varning för flygkris!

Så skyddar du dig mot en flygbolagskonkurs

RESA

Flygbranschen är i kris.

Bara i höst kommer 30 flygbolag att duka under, spår analytiker.

Och när det händer är det resenärerna som hamnar i kläm.

Foto: Foto: KO
Jessie Cargill Ek.

Rapporterna om krisande flygbolag har duggat tätt den senaste tiden.

I helgen blev 85 000 semesterfirare strandade när den brittiska researrangören XL Leisure Group gick i konkurs och ställde in alla flygningar med sitt flygbolag.

Bara början

Samtidigt spår vd:n för British Airways, Willie Walsh, att krisen bara har börjat.

– Vi kan nog vänta oss att omkring 30 bolag i världen går i konkurs inom de kommande tre, fyra månaderna, sa han till brittiska The Independent häromdagen.

Walsh menar att det enda sättet att skydda sig som konsument är att teckna en försäkring mot flygbolagskonkurser.

Konkursförsäkring

I Sverige är det bara några få resebyråer som erbjuder en försäkring mot flygbolagskonkurser. Hos Mr Jet ingår försäkringen i biljettpriset, medan den hos Travellink kan köpas till för 75 kronor per person.

Men konkursförsäkringen gäller inte för flygbolag som redan vid tecknandet är på obestånd. För närvarande gäller detta exempelvis italienska krisbolaget Alitalia och colombianska Avianca.

”Använd förnuftet”

Köper du däremot en charterresa eller en liknande paketresa, så skyddas du av paketreselagen. Det innebär att researrangören är skyldig att betala tillbaka pengarna om resan blir inställd, eller ordna hemresa om du blir strandsatt på resmålet.

Men allt fler reser i dag med lågprisflyg eller genom att boka själv på internet på flygbolagets sajt. Och då gäller inte paketreselagen.

– Köper du bara en reguljär flygbiljett är du helt oskyddad, säger Jessie Cargill Ek, jurist på Konsumentverket.

Hur skyddar man sig mot konkurser?

– Det bästa du kan göra är att läsa på och använda sunt förnuft. Ta reda på om det finns indikationer på att ett flygbolag har ekonomiska problem innan du köper biljetter. Om du köper en paketresa bör du undersöka om arrangören har ställt en resegaranti hos Kammarkollegiet.

FAKTA

Köp paketresa så skyddas du av lagen

Om du köper en paketresa skyddas du av lagen om något händer. En paketresa består av transport och övernattning, eller någon av dessa i kombination med till exempel en hyrbil.

För att räknas som paketresa krävs att vissa kriterier är uppfyllda, till exempel att resan ska marknadsföras som ett paket – det räcker inte alltid att bara köpa till en hotellnatt till flygbiljetterna.

Alla researrangörer ska enligt lagen ställa en resegaranti, en slags pengagaranti, hos Kammarkollegiet.

Tänker du bara boka reguljära flygbiljetter, kolla om resebyrån erbjuder en försäkring mot konkurser.

Läs mer:

www.kammarkollegiet.se

www.resor.konsumentverket.se