Många avbokar resan till Thailand

Nobbar drömresan efter oroligheterna i Bangkok

Foto: Börje Thuresson
Många svenskar är tveksamma till att åka till Thailand – särskilt de som inte varit där förut.
RESA

Krisen i Bangkok avskräcker svenskarna.

En av dem är sportkommentatorn Patrick Ekwall, 43, som avbokat drömresan.

– Det känns trist, säger han.

Oron i Bangkok har gjort att många svenskar planerar om sina semestrar. TV 4:s sportkommentator Patrick Ekwall är en av dem som valt att avboka semesterresan till Thailand.

– Jag ska vara borta en vecka och måste vara hemma för en hel del jobb. Jag kan inte riskera att bli försenad, säger han.

Trafiken snart igång

Under drygt en vecka har regeringsmotståndare ockuperat Bangkoks flygplatser. Men sedan det i går blev klart att den thailändska regeringen måste avgå drar sig demonstranterna tillbaka, och den internationella passagerartrafiken kan komma igång på fredag.

Oroligheterna har ändå gjort många resenärer tveksamma till att åka till Thailand, visar Aftonbladets enkät bland 13 600 läsare.

Mest påverkade av krisen är de som aldrig tidigare varit i Thailand men som planerat att åka dit i vinter. Nästan hälften av dem bokar av eller väljer ett annat resmål.

Bangkok påverkat

Hittills har endast flygresorna till Bangkok påverkats av oroligheterna. Charterflygen till Phuket och Krabi har gått som vanligt. De stora charterbolagen uppger därför att man inte märkt av någon minskning.

– Bangkok är en väldigt liten destination för oss jämfört med Phuket och Krabi, säger Magdalena Öhrn på Ving.

Resebyråkedjan Ticket har däremot fått många samtal från irriterade och arga resenärer. Hårdast drabbas de som varit inbokade på flyg som haft mellanlandningar i Bangkok.

Patrick Ekwall hör till dem som hade en mellanlandning i Bangkok. Han skulle sedan vidare till paradisön Kuh Samui för att ensam vila upp sig i nästa vecka.

Men oroligheterna har gjort att planerna fick ändras mindre än två veckor innan avresan.

– Det känns trist. Men nu ska jag åka till Mauritius i stället och det känns som ett minst lika bra alternativ, säger han.

FAKTA

Utrikesdepartementet rekommenderar:

(Gäller från 1 december)

Både den internationella flygplatsen Suvarnabhumi och den gamla flygplatsen Don Muang är fortsatt stängda på grund av ockupation av demonstranter.

Med tanke på det spända läget vill ambassaden fortsatt uppmana svenskar att undvika större folksamlingar och demonstrationsområdena.

Avstår du Thailand på grund av oroligheterna?

Johannes Heuman
Thomas Gustafsson

ARTIKELN HANDLAR OM