Julen är inbokad

Hitta de hårda klapparna som glädjer den ressugne

RESA

Hög tid att förse tomten med paket.

Vilken sorts resenär ska du ge en julklappsbok?

Resa har botaniserat i höstens bokskörd och tipsar om några resiga klappar som ryms inom två pärmar.

Till Thailandsfantasten

Thailand – Mer än sol och stränder

Bertil Lintner

Thailand befinner sig i brytpunkten mellan det gamla traditionella och det moderna urbana. Ända sedan 1970-talet har den svenske Asienkorrespondenten Bertil Lintner rapporterat om landets spännande utveckling. Hans nya bok går bakom turistbroschyrernas Thailand och berättar om allt från familjeliv och religionens betydelse, till historien och politiken. Susanna Asklöfs bilder höjer bokens läsvärde.

Lägsta pris: 211 kr, www.bokus.com.

Till äventyraren

Världens äventyrare – 53 otroliga upptäcktsfärder

Andrea de Porti & Ola Skinnarmo

Här berättas om 53 av världens mest betydelsefulla och strapatsfyllda upptäcktsfärder. De utvikbara sidorna ger läsaren en överblick över hur resorna genomfördes. Bildmaterialet är det unika, utan bilder hade dessa upptäcktsresande inte blivit ihågkomna och därför har äldre upptäcktsresande förbigåtts. Ett förord av Ola Skinnarmo ger svensk anknytning till boken som ursprungligen gavs ut på italienska.

Lägsta pris: 278 kr, www.bokus.com.

Till Italienälskaren

Solens öar – Matresor till Italiens vackraste öar

Bo Hagström

Känd från tv, brukar man ju skriva, och det är på tv vi lärt känna Bo Hagström när han tar med tittarna på smakfyllda upplevelser i sitt matprogram i SVT. Detta är tredje boken i serien om Solens mat. Bo Hagström berättar om sina italienska favoritöar. Det blir möten med människor och läckra recept, med smakfulla foton av Per Anders Rudelius.

Lägsta pris: 163 kr, www.bokus.com.

Till Afrikaresenären

Africa on my mind – Smaker, recept och intryck från hela kontinenten

Marcus Samuelsson

Ett gediget verk som pryder sin plats på soffbordet, men däremellan kan boken också fungera som inspiration i köket. Den svenska stjärnkocken Marcus Samuelsson har tillbringat en stor del av sitt yrkesliv i New York, men han har också en stark anknytning till Afrika. Här får vi följa med honom dit på en inspirerande resa kantad av smaker och intryck. Allt illustrerat av Gediyon Kifles tjusiga bilder.

Lägsta pris: 222 kr, www.adlibris.com.

Till globetrottern

Best in Travel 2009

Tony Wheeler (m fl)

Det stora guideboksförlaget Lonely Planet lanserar lagom till jul en ny inspirerande bok för alla globetrotters som behöver tips och idéer. Lonely Planet har valt ut årets 850 hetaste och trendigaste reseupplevelser. Till exempel rankas världens tio bästa länder att besöka och de bästa resrutterna. Lonely Planets grundare Tony Wheeler har själv skrivit ett avsnitt om sina favoriter.

Lägsta pris: Cirka 250 kr, www.shop.lonelyplanet.com.

Till luffaren

Luffarens Återkomst

Joakim Ahlström & David Hellkvist Hirasawa

En annorlunda reseberättelse om de båda vännerna Davids och Joakims äventyrliga resa genom Europa. Boken är upplagd som en underhållande dagboksberättelse, men kan också fungera som guide och inspiration då den innehåller många nyttiga tips. Kul läsning för unga äventyrliga resenärer med liten plånbok. Kort sagt: en resguide för 2000-talets luffare.

Lägsta pris: 137 kr, www.adlibris.com.

Till Sverigeresenären

Upplev Sverige – En guide till upp­levelser i hela landet

Mats Ottosson & Åsa Ottosson

En i alla bemärkelser tung bok för den som verkligen vill lära känna Sverige. Författarna har nosat upp 3?120 sevärdheter från norr till söder. Boken ska påminna om vilket exotiskt land Sverige är. En av bokens stora behållningar är avsnittet Bäst i Sverige där de mest intressanta upplevelserna finns samlade.

Lägsta pris: 375 kr, www.adlibris.com.

Fotnot: Priserna är de lägsta som gått att hitta på prisjämförelsesajten Prisjakt.nu