Rekordmycket snö i backarna i Europa

En garanterat vit jul för den som vill ut i pisterna

Foto: Börje Thuresson
Det finns gott om snö både i Europa och Sverige.
RESA

Rapporter om rekordmycket snö i Europa strömmar in – en välkommen julklapp för alla skidsugna.

I Sverige ligger också ett hyfsat snötäcke norröver.

Foto: Björn Lindahl

Den som är sugen på att snöra på sig pjäxorna har nu gott om snöklädda toppar att välja mellan. Europa har fått gott om snö den senaste tiden, och i norra Sverige är snödjupet mellan 50–75 centimeter på de flesta ställena och i fjälltopparna är det ännu större.

Enligt Skiinfo.se fick Cortina över en och en halv meter snö förra veckan, vilket garanterar snöförsörjningen för resten av säsongen.

– Under tre dagar har skidorterna i området fått lika mycket snö som under hela förra säsongen, säger Alessandro Fregni på Skiinfo.com:s italienska kontor.

Mycket pudersnö i Spanien

Även Spanien, Frankrike och Schweiz har vitklädda toppar..

I Schweiz har flera stora skidorter har ett snödjup på mellan två till tre meter. Även Österrike och Frankrike har fått ta del av kallfronterna. Les Orres, Chamrousse, Le Grand Bornand, Isola 2000 and Montgenevre öppnade sina anläggningar i helgen, liksom Alpe D'Huez och Courchevel.

I Österrike fick Heiligenblut en meter snö under förra veckan och en digra snöfall över Spanien har gett en hel del puder.

En meter i Norge

På närmare håll har norska Hemsedal 65 centimeter snö i pisterna. Mest finns det i Björli, som leder snöligan med ett djup på en meter. Norges största skidort, Trysil, fick nästan 40 centimeter snö under förra veckan.

– Det gör det möjligt att öppna fler backar och liftar, säger områdeschefen, Jan Linstad till Skiinfo.se.

Stora delar av norra Sverige har ett snödjup på mellan 50–75 centimeter enligt SMHI. Funäsdalen har mest snö men även Åre rapporterar om fina förhållanden i pisterna och ett snödjup på drygt en halvmeter.

Vemdalen har kört igång stora delar av sin anläggning och i Idre är flera av backarna igång.