”Vi sålde huset och reste jorden runt”

Foto: Privat
”Här sitter vi på Elisa´s Peak i Sydafrika – nästan så långt söderut man kan komma på den afrikanska kontinenten. Vi hyrde bil och körde runt i det här spännande landet. Den sydafrikanska naturen var den vackraste och häftigaste under resan. I norr var det torr busk- och stäppvegetation, i söder otroligt bördigt och vackert med frukt- och vinodlingar.
RESA

Ann-Magritt och Per Strömstedt i Sandviken gjorde precis vad många bara drömmer om: de sålde huset och reste jorden runt i ett år.

– En sådan här lång resa är mycket enklare att genomföra än vad många tror, säger Per.

Foto: Privat
”Vid stora Barriärrevet åkte vi på en två dagars dyktur. Fisklivet och korallerna var fantastiska.”

– Nu jäklar är det något stort på gång!

Per Strömstedt, 52, minns känslan när han i juni förra året lämnade husnycklarna till de nya ägarna. Fem minuter senare började hans och hustrun Ann-Magritts, 54, jorden runt-resa.

Idén hade legat och grott sedan deras treveckorsluffning i Thailand sju år tidigare. Då konstaterade båda att de blivit sugna på att resa långt bort – och länge.

– Folk sa mest ”jaja, det är väl bra att ni har en dröm”, när vi berättade om våra planer, säger Ann-Magritt.

Hade bestämt sig

Men makarna Strömstedt hade bestämt sig. Huset skulle ändå säljas när barnen flyttat ut. Sina ägodelar gav de bort eller sålde på loppis tills de bara hade en låda på åtta kubikmeter och några möbler hos en god vän.

De mentala förberedelserna var minst lika viktiga som de praktiska.

– Vi funderade på vad vi skulle göra om någon nära anhörig plötsligt skulle bli dålig. Men vi resonerade att om vi har råd att resa så här länge, har vi också råd att åka hem om något händer. Det kändes bra, säger Ann-Magritt.

Första långa resan

Per är ingenjör och Ann-Magritt distriktssköterska. Förutom Thailandsresan hade ingen av dem varit på någon längre resa.

– Men det är inte så svårt som många tror. Man behöver inte planera och boka allt i förväg, tvärtom. Det är bättre att vara lite flexibel och prata med folk under vägen. Internetkaféer finns ju överallt. säger Per.

Med hjälp av en resebyrå la de upp resrutten i grova drag och bokade 21 flygresor. De första tolv veckorna bilade paret genom Europa, där de drabbades av resans enda missöde – inbrott i bilen.

– Hotellpersonalen i Prag sa att vi kunde lämna våra ryggsäckar i bilen och dumt nog trodde vi dem. På natten stals ryggsäckarna, men tack och lov hade vi inga värdesaker eller pengar i bilen, säger Per.

Han och Ann-Magritt la en hel dag på att ersätta allt som de blivit av med. Å andra sidan fick de en bekräftelse på att reseförsäkringen fungerade perfekt. Och så satte de hänglås på ryggsäckarna. Efter inbrottet gick resan enligt planerna.

Safari häftigt

Häftigaste minnena är utan tvekan safarin i Botswana och besöket i Machu Picchu.

– Safarin var överlägset det dyraste vi gjorde, men den var värd varenda pula! I nio dagar åkte vi runt med fyra andra, två guider och två personer som tog hand om allt. Vi sov i små tält som revs varannan dag. Fyra nätter var det fullmåne – det går inte att beskriva hur fantastiskt det var! minns Per.

– Och tänk soluppgången i Perus Machu Picchu där allt var tyst och stilla, fyller Ann-Magritt i.

Två dagar efter hemkomsten fick de tag på en hyreslägenhet i Sandviken. Förmodligen byts den snart ut mot ett litet och lättskött hus.

– Vi måste kunna stänga till det och ge oss ut igen. Sydamerika har vi ju bara nosat på, säger Ann-Magritt, och tillägger:

– Och vi har Kina, Indien och Tibet kvar. Och Transsibiriska järnvägen...

FAKTA

Vad kostade resan?

Per och Ann-Magritt reste iväg den 15 juni 2007 och kom hem den 30 maj i år. Då hade de besökt 26 länder på sex kontinenter. Sammanlagt blev det 2 500 mil i bil och 7 000 med flyg.

De förbokade flygbiljetterna (21 sträckor) gick på 70 000 kr för två personer, försäkringen på 12 000. Trots stora prisskillnader mellan länderna stämde budgeten på 1 000 kr/dag (för två) rätt väl utslaget på hela resan. Dyrast var USA med en snittkostnad på 1 600 kr/dag och billigast Thailand med 570 kr/dag (för två).

Per och Ann-Magritt lade ut 343 000 kr på mat, boende och transporter. Till det kom 65 000 kr för nöjen, aktiviteter (bland annat en dykkurs) och souvenirer.

Läs mer

www.mintur.se/medlemmar/annmaper

Där kan du också komma i kontakt med Ann-Margritt och Per om du har några frågor.

Paret Strömstedts bästa jorden runt-tips

? Undvik turistsäsongerna, då det är fullt med folk och mycket dyrare.

Var flexibel och lite äventyrlig! Planera inte allt i förväg utan boka allt eftersom under resans gång. Världen kryllar av internetkaféer.

Jämför arrangörernas priser om ni ska på utflykt.

Om ni landar sent är det bra att ha bokat ett rum i förväg. Men boka bara en natt (till att börja med) och kolla runt nästa dag.

Ge er av tidigt på morgonen. Ni får större behållning av sevärdheterna innan alla dundrar in.

Våga fråga! Prata med andra resenärer – ni träffar många om ni reser som backpackers – och lokalbefolkningen, fråga på hotellet vad man bör se och vad man bör undvika.

?Ingen orkar vara turist varje dag i ett år. Stanna upp och vila några dagar även om ni vill se mycket. Det är svårt, men viktigt!

Kerstin Sundmark