Senegals räddning – en träsksafari

1 av 10 | Foto: Sara Ringström
FLYTANDE MÖTE.”På väg ut i träsket möter vi en annan båt. Tack vare ekoturismen har Sine Saloum fått en framtid och skövlingen av träsket har stoppats upp. Fiskarna fyller nu sina fiskebåtar med turister i stället för utrotningshotade fiskarter.”
RESA

Pelikaner, papegojor, musslor och krokodiler.

Mangroveträsket Sine Saloum är Senegals svar

på Amazonas.

RESAs Agneta Elmegård och Sara Ringström har besökt ett av världens mest spännande ekoturistmål – och fick ett träskäventyr på köpet.

Vägen till Sine Saloum är är fylld av gropar. Vid första anblicken tror man att den består av asfalt som luckrats upp i värmen och blivit grå. Men sanningen är den att asfalten är gjord av krossade snäckskal som pressats samman och blivit mjuk av värmen. Miljontals snäckskal, musselskal och korallrester i ett enda mischmash.

– I Senegal är snäckskal ett vanligt byggmaterial. Det finns hela städer som är uppbyggd av snäckskal, konstaterar vår guide, Mountaga Anne.

Den berömda snäckskalsasfalten tar vid bara några mil utanför Saly i södra Senegal. Och just resan ner till träsket Sine Saloum är värt utflykten i sig. Den en och en halv timme långa bilfärden tar oss igenom by efter by, marknader och vardagsliv i en och samma bilfärd. Och många stopp blir det!

Byteshandel

Vi stannar till på den lokala marknaden i byn Noussa NGoor. Här är det byteshandel som gäller. Här behöver du inga pengar, bara varor som du kan byta med!

Efter ytterligare en timmes bilfärd börjar fotografen Sara Ringström och jag få en föraning om vad som väntar oss. Jordnötsodlingar har gått över i risodlingar och vi passerar en enorm termitstack som är över tre meter hög.

Vi gör ett kort stopp hos en bekant till vår guide. Huset ligger ensligt och ensamt som sista utposten innan träsket tar vid, det står en skylt vid vägen med en pil mot deltat: ”Welcome to Hakuma Matata”.

Ndangane är fiskebyn på fastlandet som ligger närmast träsket och vägen vi kör på går över en vit sandbank omgiven av grönblått havsvatten. I byn väntar vår träskguide, fiskaren Papa NdooungaThioz, i en avlång blåmålad fiskebåt. Han ska ta oss ut i det enorma mangroveträsket, Senegals svar på Amazonas.

Västafrikas vackraste

Sine Saloum räknas som Västafrikas vackraste område. Deltat är hem åt tusentals fåglar och här finns även krokodiler, sjöhästar och apor. Här bidrar sådana som vi, det vill säga turister, till att det sköra ekosystemet bevaras.

Området är lika stort som Gotland och består av tvåhundra öar. Den största ön, Bird Island, är häckningsplats åt tusentals flyttfåglar under juni till september. Då är det regnperiod och pelikaner, parakiter, flamingor och kungsfiskare häckar här i tusental efter den ansträngande flygturen över Sahara.

– Under häckningstiden ser det ut som scener ur en Hitchcockfilm. Himlen kan bli alldeles svart av fågelflockarna, berättar Mountaga Anne entusiastiskt.

Vi puttrar sakta fram i den bredbottnade båten, åtta kilometer in i deltat. Fiskaren Papa Udouga Thioz kryssar vant mellan de storbladiga gröna buskarna som ser ut som om de flyter på havsytan.

Fredat område

Han är tjugosex år och uppväxt här. Han kan mangroveträskets virrvarr utan och innan. Vi möter en båt som det står Mangrove Project på. Området är fredat, registrerat på Unescos världsarvslista och klassat som extra känsligt. Man får inte gå i land på öarna och vi kör förbi ett område med blå fladdrande flaggor. Mangroveodlingar.

– För några år sedan var läget allvarligt här. Stora fiskeflottor från Spanien, Frankrike och Italien låg utanför deltat och fiskade upp all fisk. Lokala fiskare skar upp mangroveträden med rötterna för att komma åt musslorna och då dog mangroveträden. Nu planterar organisationen ut nya träd, berättar Mountaga Anne.

Greenpeace har jagat bort de stora trålarna och fisken börjar återvända. Projektet bekostas bland annat av japanska organisationer och lokalbefolkningen får utbildning i hur man fiskar utan att förstöra livsbetingelserna för de marina djuren.

– För första gången på länge har barracudorna och de stora räkorna hittat tillbaka i deltat.

Krokodiler och sjökor

Längre in i träsken kan man stöta på krokodiler och sjökor, men det är mitt på dagen och vår guide ger oss inga större förhoppningar att se några. En kungsfiskare och några ibisar tryker utmed vattenytan bara några meter från båten, men annars har den stora fågelinvasionen lagt sig.

– Ekoturismen är en viktig del av Senegal och speciellt i Sine Saloum. Lokalbefokningen har börjat se sambandet mellan värdet att bevara naturen och turisternas intresse för det exotiska naturreservatet, säger Mountaga Anne.

Fiskarna säljer fiskfångsten till de lokala restaurangerna, turisterna betalar för att bli guidade i området och pengarna återvänder till området och underlättar bevarandet av nationalparken Sine Saloum.

Somnar i hängmattan

Vi går i land på en stor sandbank med en primitiv restaurang. På dagens meny står grillad barracuda och räkor. Till efterrätt vattenmelon. Solen står högt på himlen och vi ska invänta tidvattnet som varje dag drar sig undan flera meter och blottar snäckorna som hänger i mangroveträdens rötter.

I väntan på detta fenomen tar vi igen oss i ett gäng hängmattor som är strategiskt upphängda mellan palmerna på sandbanken. Alla somnar som nyvaggade barn.

Sjön suger, uppenbarligen!

Nytt landskap

Vid 15-tiden har tidvattnet blottlagt mangroveträskets rötter och det är dags för återfärd i ett helt nytt landskap, trots att det är samma rutt. Musslorna hänger som vindruveklasar på de gråfärgade rötterna och båten glider fram i mitten av kanalerna för att inte motorn ska slå i botten.

Dagen i mangroveträsket är över och solen färgar vattnet lila över de böljande mangroveträden. En scen som sett likadan ut i tusentals år – och förhoppningsvis i tusen år till.

FAKTA

Ett paradis för ornitologer

Sine Saloum är ungefär lika stort som Gotland. Området blev nationalpark 1976.

1981 tog Unesco upp det på världsarvslistan som känsligt område värt att bevara för efterlevande generationer.

2002 startade Senegals regering Projekt Mangrove i området. Det innebär återplantering av träskväxter, utbildning av fiskare och att man ser till att nationalparken inte skövlas.

Mangroveområdet gästas varje år av cirka 400 fågelarter och 4 000 grå pelikaner, 70 000 parakiter, 30 000 flamingos och stora flockar kungsfiskare och storkar. I området finns även sjökor, ormar och krokodiler.

Läs mer om Sine Saloum:

whc.unesco.org/en/ tentativelists/2073/

Läs mer:

www.senegal-tourism.com

www.au-senegal.com

www.sunugaal.com

GUIDE/Senegal

Därför: Senegal känns genuint. Ingen massturism har bombarderat landet och det finns massor att göra och uppleva på liten radie.

Bästa tid: Oktober till juni.

Åka hit & runt

Till Senegal: Flyg till Dakar med TAP, Air France med flera kostar från cirka 7 500 kr t/r. Räkna med drygt elva timmars flygtid inklusive mellanlandning. Paketresor från Sverige arrangeras av West African Travel.

www.westafricantravel.nu

Läs mer om ekoturism: www.oceanium.org

Sök reguljära flygpriser på: www.destination.se

Sine Saloum ligger cirka fyra timmar med bil från Dakar. Här är en arrangör som ordnar turer på en eller tre dagar:

www.actours-senegal.com/anglais/

Du kan också åka till deltat från turistorten Saly. Taxi från Dakar–Saly kostar cirka 250 kr. Från Saly till Sine Saloum är det åtta mil, eller cirka två timmar med minibuss. En heldag inklusive bussresa och guide kostar cirka 700 kr.

Bo

I byn Toubacouta finns Keur Saloum, ett ekoturisthotell, priser från 1 000 kr/person i dubbelrum.

www.keursaloum.com .

Saly är turistorten som ligger närmast deltat. I Dakar finns gott om hotell i alla prisklasser. Hotell Savanna finns i både Saly och Dakar och är ett bra mellanklasshotell vid havet med stor pool, 1 200 kr/dubbelrum.

www.savana.sn .

Äta & dricka

I Senegal är det fiskrätter som gäller. Färsk grillad fisk eller fiskgrytor. Även starkt kryddad mat är populärt.

I deltat äter man på organiserade platser där guiderna gör små huggstick. Det finns inga restauranger.

Göra & uppleva

Njut av sol och bad i turistorten Saly, som har fina, breda stränder.

Fadiouth är en konstgjord ö i Sine Saloum-deltat. Ön, som är uppbyggd av snäckskal, är populär bland backpackers.

Åk på safari light i Bandiareservatet, 20 minuters jeepresa norr om Saly. Reservatet har 400 apor, bufflar, noshörningar och impalor.

Du kan också djuphavsfiska blå marlin, tonfisk eller svärdfisk, pris cirka 500 kr/dag.

Dagstemperatur och antal regndagar per månad.

VARNING! Glöm inte att ta med myggstift. Och malariaprofylax är ett absolut måste. Juli – september är det malariasäsong i träskområdet och då bör man inte vara där alls.