Den garanterat vita julen finns – i norr

Snö, skidor och pulkor är ingen utopi – snö finns det gott om till jul

I värmländska Branäs och i Bjursås i Dalarna finns gott om snö, man behöver med andra ord inte åka så värst långt norrut för att ta en skidtur på julafton.
RESA

SMHI vågar inte lova en vitpudrad julhelg i södra Sverige, men om man orkar ta sig en bit norrut är det fullt möjligt att avnjuta en julafton i pisten.

Snön är njutbar på många vis, inte bara i backen. Passa på att ta en ridtur i det vita pudret! Idre Fjäll är en av anläggningarna där det finns möjlighet att bekanta sig med fyrfotingarna.

Barmark på jul är inget nytt påfund. Enligt SMHIs statistik var marken grön (eller snarare blaskbrun) i stora delar av Sverige under julhelgen redan 1900. Och 1925 var det barmark ända upp till Östersund.

Men det är väl knappast någon tröst för alla som fortfarande associerar tomtens högtid med den kalla, vita, nederbörd som är förutsättningen för så många av vinterns nöjen.

I år borde därför alla vintersport-fantaster vara nöjda, för det finns gott om snö om man rör sig en bit uppåt i landet.

– Vi har ett rejält snötäcke i stort sett hela Norrland, Dalarna och norra delarna av Värmland. Där kan man vara säker på en vit jul även om det börjar töa och snön trycks ihop en del, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

En halvmeter snö

Många skidorter har redan öppnat och till jul är det full rulle i liftarna. Under gångna helgen körde Stöten igång sin anläggning, där det finns runt 50 centimeter snö i pisterna. Ramundberget har enligt Skiinfo.com mest i Sverige, 80 centimeter.

För den som bor i södra Sverige och inte känner för någon lång resa öppnar värmländska Branäs sin anläggning fullt ut den 21 december – med en massa snö i backarna.

Vitt i Europa

Om man hellre åker utomlands och firar jul har södra Europa fått enorma snömängder de senaste veckorna. Det har orsakat en del problem, men förutsättningarna i skidanläggningarna är fina.

Däremot får man se till att hålla sig på banan eftersom lavinfaran är stor.

FAKTA

Snöhistorik

Senaste julen då hela Sverige hade ett snötäcke på minst en centimeter var 1995.

Julen 1981 var riktigt vit, då låg det en decimeter snö i hela landet. Så mycket snö har det inte varit på julafton sedan dess.

I Karesuando i norra Norrland har julen varit rejält vit sedan 1900 (när SMHI började sina mätningar), sånär som på två år, 1946 var det bara fläckvis med snö och 1954 låg ”bara” ett snötäcke på mellan en och nio centimeter.

Källa: SMHI

Här hittar du aktuellt snödjup på svenska skidorter