En förstörd resa kan ge ersättning

Flest missnöjda kunder får pengar tillbaka
av Solresor

RESA

Även om de flesta resor blir bra finns det alltid de som blir fruktansvärda.

Och vissa resebolag är mer benägna att ge kunden pengar tillbaka än andra.

Solresor kommer överens med klagande kunder mer än sex gånger så ofta som Ving.

Foto: Britt-Marie Widström
Uno Widström.

Aftonbladet Resa har kartlagt anmälningarna till Arn, Allmänna reklamationsnämnden, gällande Ving, Fritidsresor, Apollo, Solresor och Detur mellan 1 september 2007 och 31 augusti i år.

Av 400 anmälningar ledde 37 stycken, nästan tio procent, till en fällning med prisavdrag eller utbetalat skadestånd som följd. Fritidsresor toppar listan på tolv sådana fällningar medan Solresor klarade sig med bara en.

Gör upp i godo

Det skiljer också stort när det gäller hur ofta ett bolag själv väljer att ge kunden rätt. För en stor del av anmälningarna klaras upp innan de hamnar för ett avgörande i Arn, genom att bolaget och kunden kommer överens på egen hand.

När Ving kom överens med kunden i knappt 6 procent av de anmälda fallen gjorde Solresor det i drygt 37 procent.

– Det här är siffror vi är stolta över. Vi väljer många gånger att komma överens med kunden även om vi anar att Arn senare skulle kunna döma till vår fördel. Det är viktigare att kunden blir nöjd och fortsätter att vara kund än att vi får rätt, säger Pauline Berndtsson, informatör på Solresor.

Få fällningar

Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, anser att det viktigaste är det låga antalet fällningar.

– Få fällningar är ett bevis på att vi är rätt ute när vi beslutar om ersättningsnivåer, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Är ni hårdare gentemot era kunder än vad era konkurrenter är?

– Nej, men bland krävs det att en oberoende part, det vill säga Arn, avgör vem som har rätt. I de ärendena har vi inte lyckats nå en lösning hur mycket vi än försöker, säger Magdalena Öhrn.

FAKTA

Gör så här om du är missnöjd:

Klaga direkt

Börja med att klaga direkt hos researrangörens lokala representant. Erbjuds du ett alternativ, exempelvis ett annat hotellrum, och det är lika dåligt som det första – klaga igen.

Skriv till arrangören

Skriv till arrangören när du kommer hem och berätta detaljerat vad som hänt och vad du begär i prisavdrag. Spara en kopia. Får du inte ett svar som du är nöjd med inom en månad, vänd dig till konsumentvägledaren i din kommun.

Arn

Anmäl till Arn, färdiga blanketter finns. Bifoga din brevväxling med arrangören, bilder och annan dokumentation. Begär den ersättning du tycker att felet är värt. www.arn.se

Var realistisk

Fick du ett hotellrum utan balkong, fast du hade önskemål om detta, kommer du inte att få ersättning för att hela resan förstörts.

Många som får avslag hos Arn har begärt orimligt höga ersättningar.

Missnöjd med ersättning

Uno Widström, 78, från Skövde är en av 674 personer som hittills i år anmält en researrangör till ARN.

Han erbjöds 10 000 kronor i ersättning efter en misslyckad kryssning med Royal Caribbean men valde att gå vidare då ersättningen var betydligt lägre än vad han räknat med.

– Jag är inte alls överens med arrangören och hoppas att Arn ska ge mig rätt till en större summa. Strulet gjorde att vi missade tre dagar av kryssningen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM