Nytt tillstånd krävs för inresa i USA

Foto: AP
New York, New York. Den 12 januari 2009 måste svenska resenärer ansöka om tillstånd att få resa in i USA, innan man hoppas på planet.
RESA

Snart är det otillåtet att hoppa på planet till USA utan att först ansöka om landets godkännande.

Jonas Wechsler.

I dag är det en månad kvar till USAs nya inreseregler börjar gälla. Från och med den 12 januari 2009 kommer den som tidigare kvalificerat sig för ett 90-dagars semestervisum i USA att behöva ansöka om och få en godkänd Electronic System for Travel Authorization (ESTA) via internet.

– Resenärer som inte har ett ESTA godkännande eller inte har ett giltigt visum i sitt pass kan vägras att stiga på planet, bli fördröjd eller bli nekad inträde av gränsmyndigheten i USA, säger Jonas Wechsler, konsul på amerikanska ambassaden i Stockholm.

Samma information

Informationen man ger i ESTA-formuläret är densamma som USA-resenärer tidigare fått svara på vid inresan till USA. Det handlar alltså exempelvis om namn, födelsedatum, pass, reseinformation och kriminell belastning.

– ESTA programmet kommer möjliggöra för den amerikanska staten att kunna fokusera på små grupper av potentiellt farliga resenärer och på så sätt öka resesäkerheten medan förseningar och personer som nekas vid gränsen i USA kan minskas, säger Jonas Wechsler.

ESTA-ansökan är kostnadsfri och ska fyllas i på nätet senast tre dygn innan avresan. Om man redan har ett gilgit visum till USA går det bra att använda det giltighetstiden ut.

FAKTA

nya regler

ESTA ansökningar kan göras närsomhelt innan resan men helst inte senare än 72 timmar innan resan.

ESTA godkännanden är giltiga i två år eller till resenärens pass upphör att vara giltigt och det som inträffar först gäller. En besökare får resa till USA upprepade gånger inom giltighetstiden utan att behöva ansöka om ett nytt ESTA godkännande.

Man ansöker här: https://esta.cbp.dhs.gov