Hur vanligt är det att få med vägglöss hem?

Ett möte med vägglusen är sällan angenämt. Betten svullnar upp och kliar något enormt, och de otrevliga små krypen följer gärna med hem till Sverige.
RESA

Hej! Jag har på sista tiden läst en del om vägglöss. Hur vanligt är det att man får med sig dessa hem? Och hur kan de överleva i lastutrymmet i flygplanen där det är närmare 50 minusgrader? Stefan Karlsson, Örebro

Foto: Åsa Westerlund
Anticimex i full färd med att sanera en lägenhet som fått besök av vägglöss.

Hej! Några exakta siffror på hur vanligt det är att få oönskade fripassagerare med sig hem på resan finns inte – men ju mer vi reser, desto vanligare verkar det bli. De senaste sex åren har till exempel Anticimex saneringar av vägglöss i Stockholm tredubblats, även om man inte säkert kan säga att ökat resande är orsaken.

De vanligaste skadedjuren man får med sig hem är vägglöss, faraomyran och den tyska kackerlackan. Alla är svåra att bli av med när man väl fått dem.

Här är några tips på hur du minskar risken:

Ha inte väskan öppen i onödan på hotellrummet.

När du kommit hem, packa upp utomhus. Skaka och borsta av bagaget. Tvätta det som går att tvätta i minst 60 grader.

Är du riktigt orolig kan du lägga det som får plats i frysen en vecka.

Bastun är också bra. Alla insekter och ägg dör vid 50 graders värme i fem minuter. Se bara till att sprida ut kläder och saker glest så att värmen kommer åt alla plagg. 

Anledningen till att vägglössen inte dör på flyget på väg hem är att lastutrymmet är uppvärmt. Det är alltså inte –50 grader i lastutrymmet bara för att det är det utanför planet...

Johan Furusjö