Nya regler för resor

RESA

Fler skattefria varor, krav på registrering för USA-besökare och dyrare visum till Indien.

Nytt år betyder nya reseregler.

Foto: Author's image, Pether Engström (montage)
Bara ett giltigt pass räcker inte till USA-resan nästa år.

Från och med 12 januari krävs mer framförhållning för att åka till USA. Då måste alla svenskar som reser till USA som vanliga turister ha ett elektroniskt inresetillstånd som är giltigt vid avfärden från flygplatsen i Sverige.

Ansökan görs via internet och måste fyllas i allra senast 72 timmar före avresa. När tillståndet väl utfärdats gäller det för obegränsat antal inresor till USA under två år.

Indiskt visum dyrare

Även Indienresenären måste lära nytt. Från och med 1 december 2008 måste svenskar ansöka om visum på Indian Visa Application Center i Stockholm i stället för på indiska ambassaden. Syftet är att korta väntetiderna, dessvärre gör nyordningen att priset för ett turistvisum höjts från drygt 400 kronor till drygt 650 kronor.

Billigare att shoppa

Glädjande är att det blir billigare att shoppa loss på resor utanför EU 2009. När du reser till Sverige från ett land utanför EU får du från 1 januari tull- och skattefritt ta med dig varor till ett sammanlagt värde av 4 300 kronor om du kommer med flyg eller färja, eller varor för 3 000 kronor om du reser på annat sätt. Hittills har skattegränsen dragits vid 1 700 kronor.

– Eftersom det vanligaste sättet att resa in i Sverige är med båt eller flyg gäller den största höjningen de allra flesta, säger Mats Renerius, informatör på Tullverket.

Begränsningarna för köp av alkohol och tobak ändras inte.

Kontanter försvinner

Värt att veta är också att Flygbussarna i Stockholm och Göteborg upphör med kontant biljettförsäljning ombord på bussarna från 1 januari. Alternativen är att betala med kort ombord eller köpa biljett i förväg på Pressbyrån- och 7-Elevenbutikerna som ligger i anslutning till Flygbussarnas linjenät.

FAKTA

Här är adresserna:

Registrera dig inför USA-resan:

esta.cbp.dhs.gov

Läs allt om införselregler:

www.tullverket.se

Ansök om visum till Indien via Indian Visa Application Center

Kungsgatan 36, vån 2, 111 57 Stockholm, Tel: 08-440 15 90

www.ttservices.se

Samma mängd sprit som förut

Så här mycket får du ta med dig hem efter en resa i ett land utanför EU:

1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin).

4 liter vin.

16 liter starköl.

200 cigaretter eller 100 cigariller eller 50 cigarrer eller 250 gram röktobak eller en proportionell blandning av dessa tobaksvaror.

Vid införsel från ett annat EU-land finns ingen tydlig gräns för vad som är okej. Du får då skattefritt föra in tobak och alkohol i Sverige så länge varorna är för eget bruk och du personligen transporterar varorna till Sverige. Du måste vara minst 18 år gammal för att få föra in tobak och minst 20 år för alkohol.

Källa: Tullverket