Beach 2009 – här är chartertrenderna

Resebolagen storsatsar – tror på Turkietfeber

Foto: Mia Carlsson
Uppstickare Liv Östmark och Margareta Östmark hittade till Deia på Mallorca redan förra sommaren.
RESA

Trenden med klassiska resmål som Mallorca, Kreta och Rhodos håller i sig nästa år.

Men även Turkiet är på stark frammarsch.

– De har satsat otroligt mycket på bra hotell, säger Lisa Thorngren på Ving.

Turkiet är ett resmål som kommer och går på svenskarnas topplista. Inför sommaren 2009 storsatsar både Apollo och Ving med fler orter och fler hotell. Apollo lanserar även en kryssning i Turkiets övärld.

Så många helt nya resmål i Turkiet blir det dock inte, eftersom många av ”nyheterna” redan finns hos konkurrerande bolag. I stället räknar man med en kraftig ökning av antalet resenärer och bygger ut det som redan finns.

Flexibilitet i fokus

En annan anledning till det ökande intresset för Turkiet är att kvalitén på hotellen är hög. Svenskarna har den senaste tiden i större utsträckning valt resan efter hotellet, snarare än resmålet. Och resebolagen ser att efterfrågan på 4- och 5-stjärniga hotell fortsätter att öka.

– Man vill veta var man hamnar och är beredd att betala lite extra för det, säger Lisa Thorngren, informatör på Ving.

I övrigt spår charterbolagen att flexibilitet fortsätter att vara viktigt för resenärerna.

– Intresset för annorlunda charter håller i sig. Man vill ha friheten att göra saker som att åka husbil eller kryssa, men ha kvar enkelheten med charter, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

FAKTA

13 nya heta resmål – nästa sommar

KROATIEN

Drvenik – rivieran på kroatiska

Makarska rivieran betyder kristallklara bad, en sol som aldrig sviker och sena partynätter. Det nya chartermålet Drvenik kan skryta med kustremsans kanske vackraste naturstrand Donja Vala. Nära till både festmetropolen Split och öarna Hvar, Brac och Korcula

Arrangör: Apollo.

Premiär: April. Resor finns till september.

Krk – historiska gränder

En av Kroatiens största öar, längst upp i Kvarnerbukten, vars huvudort har samma namn. De historiska gränderna kryllar av kaféer, badvattnet är azurblått och den som vill vandra har en uppsjö leder att välja bland. Hit kommer både barn-familjer och fräsare med dyra båtar.

Arrangör: Kroatienspecialisten.

Premiär: Inte klart.

Prisexempel: 21 192 kronor för två vuxna och två barn en vecka på mellanklasshotell, flyg t/r från Stockholm.

Kolocep – bilfri oas

Den minsta av de bebodda Elafitiöarna, utanför Dubrovnik. En bilfri oas med små fiskebåtar, subtropiskt klimat, sjungande cikador och en riktigt fin sandstrand. Kors och tvärs över ön går små stigar kantade av citronträd, cypresser och vinrankor. Vattnet är klart och rikt på fisk – en idealisk plats för snorklare.

Arrangör: Kroatienspecialisten.

Premiär och pris: Inte klart.

Solaris – en vacker halvö

En hotellby som ligger en knapp mil från Sibenik, på en halvö i Dalmatien. Här finns fem olika hotell och en campingplats. Klapperstensstranden är fyra kilometer lång och erbjuder både vattenrutschkana, go cart, tennisbanor, jetski och stor lekplats. För barnfamiljen som gillar nära till allt.

Arrangör: Apollo.

Premiär: April. Resor finns till september.

Prisexempel: 18 132 kr för två vuxna och två barn en vecka på mellanklasshotell med flyg t/r från Stockholm.

GREKLAND

Fodele Beach, Kreta – härlig sandstrand

Hotellkomplex cirka tre mil väster om Heraklion på norra Kreta. Sandstranden Sunny Beach har plats för tusentals och tröttnar du på vågorna har det gigantiska all inclusive-hotellet Fodele Beach Kretas största vattenland. Byn Fodele är liten, lummig och pittoresk. På sommarhalvåret är Fodele ett populärt utflyktsmål bland Heraklionbor som kommer hit för att äta på någon av byns mysiga tavernor.

Arrangör: Nazar.

Premiär: April. Resor finns till oktober.

Prisexempel: Cirka 8 000 kr/person för en vecka med del i dubbelrum och flyg t/r från Stockholm, Göteborg, Nyköping och Köpenhamn.

SPANIEN (Mallorca)

Ving satsar på fem nya byar på ön. Pris och premiärdatum är ännu inte helt spikat.

Deia – kändistät bergsby

En lika liten som mytomspunnen by, vid foten av berget Teix på västkusten. Deia har varit en storfavorit bland filmstjärnor, konstnärer och författare sedan 1960-talet och är fortfarande känt för sin bohemchica exklusivitet. Lyxhotellet La Residencia med krogen El Olivo ligger här och bland husägarna märks Michael Douglas, Catherine Zeta Jones och Andrew Lloyd Webber. Naturstrand eller hipp bar? Deia har både och.

Port d’Andratx – flärdfull marina

Den romantiska byn vid havet i sydväst har också en stark aura av flärd runt sig. Bada i pittoresk miljö och gå på lyxyachtspaning i hamnen. Den med tur kan få en skymt av Claudia Schiffer, Tom Cruise eller Formel 1-stjärnan Michael Schumacher, som alla äger hus här.

Cala Ratjada – charmig fiskeby

Ligger på östra Mallorca och är en fiskeby som på senare tid blivit ett mecka för strandälskare men ändå behållit sin charm.

Cala de Sant Vicenc – öns minsting

Öns minsta turistort ligger på norra kusten. Cala de Sant Vicenc lockar med den sammetslena stranden Cala Molins.

Banyalbufar – bra dykvatten

Orörd by vid bergskedjan Tramuntanas fot i sydväst. Här finns bra dykvatten och vackra trappodlingar.

TURKIET

Bodrum – comeback för Turkiets S:t Tropez

Bodrum är båtar, barer och basarer. En utpräglad turistort som nu gör comeback på charterkartan med bibehållen charm. Stranden är inte den största men partylivet är på topp. Staden kallas Turkiets S:t Tropez och har 600 diskotek. Bette Midler, Dustin Hoffman, Mick Jagger och Vidal Sasoon är några av världsstjärnorna som återkommer. Shoppingutbudet är stort och affärerna är anpassade efter stadens sena vanor.

Arrangör: Detur.

Premiär: Maj. Resor finns till september.

Pris: Inte klart.

Skärgårdskryssning – en annorlunda charterresa

Se Turkiets vackra skärgård från en segelbåt. Under en vecka kryssar du tillsammans med en mindre grupp om 6–10 personer i skärgården med utgångspunkt från Fethiye. Sola på fördäck, ta ett dopp i det blå och gör strandhugg på små öar längs vägen. Middagen äts ombord innan det är dags att krypa till kojs. Kan kombineras med andra resmål i Turkiet.

Arrangör: Apollo.

Premiär och pris: Inte klart.

ÖSTERRIKE!

Tågcharter till Zell am See – sol och snö i ett

Alperna är inte bara för vinterälskare. Till sommaren kan du hoppa på en tågcharter till de snöklädda topparna i österrikiska Zell am See. Med sina höga berg, djupa dalar och Zellersjöns klara vatten är Zell am See en av alpernas mest älskade semestermål. Bada, vindsurfa och vattenskida på sjön, shoppa och sippa drinkar på de trendiga trottoarkaféerna i stan.

Arrangör: Ving.

Premiär och pris: Inte klart.