Lasse Åberg: ”En souvenir ska vara ful”

Foto: Stefan Mattsson
”Jesus i snäckskal och sombrero – på samma gång. Bättre kan det inte bli”, säger souvenirälskaren Lasse Åberg. Snäckskalstavlan är favoriten i hans samling, medan Resas sombrero från MExiko bara får tre plus.
RESA

Vidrigt fult krimskrams – på ett snyggt sätt.

Lasse Åberg hyllar souveniren med ny bok och utställning.

– Det är kul med bra dålig smak, säger han.

I sju år har Resa flängt runt jorden för er läsares skull.

Men en uppgift är alltid viktigare än de andra – att ta med sig en souvenir hem till redaktionen.

Vi gjorde en djupdykning i fulskåpet och lät Lasse Åberg sätta betyg på fem av Resas favoriter.

Lasse Åbergs nya bok – ”Souvenirer” – är en odyssé i formmässiga lågvattenmärken från världens alla hörn. Rangliga träskulpturer à la pizzeria i Örebro, leopardfärgade idolporträtt på diktatorn Idi Amin från Uganda och Kamasutra-inspirerade ölöppnare från Curaçao. Tillsammans är de flera hundra. Och nästan alla är Lasse Åbergs egna.

– Fast de flesta har jag köpt i

second hand-butiker det senaste året. Trots att jag rest mycket har jag aldrig varit någon som köpt souvenirer. Det började jag med först när jag bestämt mig för att göra boken, säger Lasse Åberg.

En ”fulhylla”

Intresset för fulsnygga reseminnen föddes genom kompisen Olle, som alltid haft en ”fulhylla” för vämjeliga och fnissframkallande resminnen.

– En dag tittade jag lite extra länge på den där hyllan och insåg att souvenirer kan vara helt fantastiska. Många gånger ren kulturhistoria, säger han,

Oavsett kategori har alla bra souvenirer en sak gemensamt, menar Lasse Åberg: De är fula.

– Formgivare och designers ska hålla sig borta från souvenirer. Det funkar inte om de är för snygga.

Varför inte?

– Folk har dålig smak och gillar det där fula. Eller så har folk bra smak och köper det fula på skoj, för att kunna skratta åt andra som gillar det på riktigt.

Vilken är din absoluta favorit?

– Jesus i snäckskalsram. Vilken kronjuvel. Den åker direkt upp på väggen hemma när det är dags att plocka ner utställningen. Jag har ingen aning om var den är gjord men det är extra kul att jag köpte den i Helsingfors.

Lasse Åbergs egna favoriter

Tallrik i trä med motiv från Traryds kraftstation

Omdöme: ”En väldigt ful och rolig souvenir. Varför välja en bild av kraftstationen? Hur tänkte de? Det bästa är blandningen av det teknokratiska motivet och tallriken av trä. Extra poäng för att skriften gjorts med lödpenna.”

Björktavla från Tärnaby

Omdöme: ”Oerhört tråkig och därför bra. Motivet är väl tänkt att visa hur vackert det är vid riksgränsen, men det känns inte som att det lyckas riktigt.”

Snäckskepp från Gränna

Omdöme: ”Snäckarbeten är en kategori för sig och den här pjäsen är lika grotesk som ambitiös. Blir bara bättre av att den kommer från Gränna‚ som kanske inte är mest känt för vackra snäckor.”

Jesus is my coach – plaststaty från USA

Omdöme: ”Den här hittade jag på nätet av en slump och blev tvungen att köpa den på stört. Religiösa souvenirer är en av de vanligaste sorterna och den här är en av de roligare jag sett.”

Träinstallation från Örebro

Omdöme: ”Örebro är inte det första man tänker på när man ser en rustik pizzeria med albinorenar utanför fönstret. Fantastiskt ful. Och fin. Och kul.”

Andreas Jennische