Glöm guiden i handen - nu kan du ha den i örat

Lyssna dig fram längs Manhattans gator med guide i mp3-spelaren

1 av 3
NEW YORK Katarina Andersson strosar runt med en mp3-guide i öronen. Och upptäcker ett Chinatown hon aldrig hade kunnat föreställa sig.
RESA

NEW YORK

Trött på att vallas runt i flock av en pratig guide på sightseeingturen?

Våga dig ut i New York på egen hand – och låt mp3-spelaren visa dig platserna dit turistbussarna aldrig når.

Det är enkelt. Efter att ha laddat ner sightseeingturen som mp3-fil går jag till den angivna startpunkten, sätter på hörlurarna och trycker på play-knappen.

Rösten i mp3-spelaren talar om vart jag ska gå och i vilken takt. Underligt nog funkar det. Precis när jag kommit fram till en korsning i det myllrande Chinatown säger rösten i hörlurarna ”ta till höger här – in på Division”.

Tajmningen är lika perfekt när jag passerar en skock kinesiska män på gatan. Min digitala guide förklarar att männen just anlänt från Kina. Här, utanför arbetsförmedlingen, står det alltid nykomlingar och hoppas på att hitta jobb och billiga bostäder.

Jag känner mig som en smygtittare. Människorna som stressar förbi mig på gatan har ingen aning om att jag är på sightseeing. Jag får veta allt om deras kvarter och om hur de lever – medan de antagligen tror att jag lyssnar på Madonna.

Men att följa en mp3-guidning är inte bara att titta. Utan också agera.

In i ett bostadshus

Snart uppmanas jag att köpa mandelkakor över disk på ett litet hak på Doyle Street och att öppna dörren in till ett äldrecentrum för att gå in och hälsa på kinesiska pensionärer som spelar bingo.

Detta är den coolaste guidade turen jag någonsin varit med om. Många ”ahh” och ”wow” far genom huvudet. Allra mest nervpirrande blir det när mp3-turen leder mig in i ett helt vanligt bostadshus mitt i Chinatowns hjärta.

I lurarna hör jag en kvinna jämra sig över en ljudmatta av suggestiv musik. ”Där rakt framför dig ser du lägenhet 3?” Det spelas mer skrämmande musik innan guiden fortsätter. ”Innanför den här dörren sitter Mr Lem och spelar kort. Kika in genom springan i dörren.”

Försiktigt lutar jag mig fram för att spana in genom den smala öppningen.

”Mr Lem var högsta bossen över The Ghost Shadows, den kinesiska maffian här i Chinatown”, berättar rösten bedrägligt lugnt.

Herregud! Jag stapplar baklänges genom korridoren, tar trappan i tre kliv och rusar ut på gatan igen.

”Ingen vill vara förvirrad”

Stephan Crasneansci är fransman, grundare till Soundwalk och bosatt i New York sedan 20 år tillbaka. Han skrattar högt när jag berättar hur skraj jag blev under rundturen i Chinatown. Det var precis vad han hade hoppats.

– Ingen vill väl vara en förvirrad turist med karta i handen, säger han. Vi vill vara en del av stadsdelen vi turistar i och Soundwalk ger dig chansen att spela huvudrollen i din egen film.

Idéen att producera ljudguider föddes när Stephan tröttnat på att valla runt sina franska kompisar på Lower East Side när de kom på besök. Han spelade in sin röst på band när han promenerade mellan sina favoritställen och stack sedan en freestyle i händerna på kompisarna och skickade iväg dem.

I dag har hans företag sålt 100 000 cd-skivor och 25 000 nedladdningar och fortsätter att expandera.

Varje ny stadsdel kräver grundlig research. I Chinatown tillbringade Soundwalks researchteam månader för att lära känna människorna och komma åt den spännande information som vanliga guideböcker aldrig ger.

Som historien om maffiabossen Mr Lem.

– Jag har själv kikat in genom springan och sett folk sitta där och spela kort, säger Stephan Crasneansci.

3 prylar som guidar dig i New York

Katarina Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM