Vägrar ge upp ”sin ö

Salvatore Meloni fast besluten att förbli sin egen president

RESA

Han är mannen som inte ger upp.

Salvatore Meloni har bestämt sig för att starta ett nytt land mitt i Medelhavet.

Men Italienska trupper river hans tält... förlåt presidentpalats.

Salvatore Meloni.

I augusti förra sommaren utropades en ny republik i Europa. Det är den ön Mal de Ventre fyra sjömil utanför Sardiniens kust som utgör republiken Mal de Entu enligt skrivelser till både FN och EU. Att den 80 hektar stora ön redan ägs av en engelsman och tillhör Italien bekymrar inte självutnämnde presidenten Salvatore Meloni.

– Vi har bott här i 30 år och tagit hand om den här ön. Den tillhör oss, säger Meloni till tidningen Russia Today.

Flyttfåglar och krabbor

Vilka vi han syftar på är oklart. Enligt turistbroschyrerna är ön obebodd så när som på flyttfåglar och krabbor. Men i ett klipp som heter "presidenten talar till folket" på republikens egna tv-kanal på Youtube syns Meloni hålla ett anförande inför några människor i ett partytält på stranden. Till en början tog fastlandet utbrytningsförsöket med ro.

– Så länge han inte skadar någon så låter vi honom ha sitt roliga, sa Italiens vice inrikesminister Alfredo Mantovano i höstas.

Egen valuta

I slutet av januari fick dock myndigheterna nog och skickade en grupp skogvaktare som rev presidentens tältläger. Men enligt la Republica återintog Meloni ön omedelbart och har stora planer för sitt land. Han uppger att republikens valuta, "Unu", kommer stå fem gånger högre än Euron i kurs. Lite märkligt kanske med tanke den planerade basnäringen.

– Vi kommer att sälja frimärken, t-shirts och paraplyer med vår republiks logo. Alla som besöker oss kommer att stödja vår ekonomi, säger Meloni enligt Russia Today.