Hela familjen till solen – för under 10 000 kr

Vi tipsar om hur du får en superbillig resa

Foto: COLOURBOX
Visst går det att pussla ihop en resa till Medelhavet för tvåbarnsfamiljen i sommar, även med en tajt budget.
RESA

Uppdrag: Hitta sommarresan till solen för en tvåbarnsfamilj.

Budget: Max 10 000 kronor.

Omöjligt? Vi får väl se. Vi gav oss ut på nätet och jagade prisvärda resor.

Här är resultatet.

Charter

Sökningen startar på bokaresa.destination.se som samlar de flesta charterarrangörernas resor. Genast märker jag hur svårt det är att klara tiotusenkronorsgränsen. Sommarresorna kostar ju flera tusen kronor för mycket ... Men något måste väl finnas? Jag kryssar i allt vad rabatter heter.

Se där! Apollos billigaste biljett går till Djerba i Tunisien. Varken försäkring, mat på flyget eller transfer ingår och jag får både barnrabatt och webbrabatt. Allt är bra – tills priset dyker upp.

Besvikelse: Resan landar på 12392 kr.

Tvärnit!

Bara att ta nya tag. Yes! Fritidsresors bästa budgetresa kostar 9998 kr och går till Bulgarien. Men oj, lyfter planet först den 18 augusti, då har ju skolorna börjat ... Samma sak hos Ving, Detur och Solresor, först i slutet på augusti går det att komma iväg under 10000. Attans.

Barnfamiljen får skippa charter i sommar. Eller hoppas på en billig sista minuten-resa.

På egen hand

Jag startar igen på bokaresa.destination.se och får en lyckträff direkt: flyg tur och retur till Rom för 5746 kr för hela familjen, i juli.

Men ... går det att hitta ännu billigare? Ryanair brukar vara ett säkert kort och jag jublar när jag ser resan. Här flyger en barnfamilj till solsäkra Malta under samma period för 5626 kr.

Får hybris. Finns det fler fynd? Javisst! Med Norwegian flyger du till Rom för futtiga 4746 kr den 27 juli. Yes, resan är tagen!

Därifrån tåg till badorten Terracina, det kostar 200 kr för en familj enkel väg.

Boende då? Googlar som en galning, hotellen är många men dyra. Via ett reseforum får jag tips om ortens billigaste hotell, tvåstjärniga La Scaletta. Deras billigaste rum går på 600 kr natten. Dessutom ingår frukost i priset.

Italien och inom budget, kan det bli bättre?

Totalpris: 9 346 kr. Exemplet gäller två vuxna och två barn, som flyger till Rom från Arlanda en vecka den 27 juli med Norwegian, åker tåg t/r Rom–Terracina och bor en vecka på La Scaletta.

www.norwegian.se

www.ferroviedellostato.it

Superbudget

Okej. Glöm utlandet och hoppas på sommarsol i Sverige. Siktet är inställt på barnvänliga Vimmerby. Men hyran för en husbil visar sig vara skyhög. Det får bli egen bil.

Boende då? Jag ramlar in på stugknuten.com och hittar ett riktigt guldkorn: en röd stuga, nära badsjö för 550 kr natten och på utflyktsavstånd till Astrid Lindgrens värld.

Tre nätter i stuga... och resten i tält. Camping måste ju vara världens billigaste boende. På Vimmerby camping kostar tältplats 170 kr natten, inklusive el under högsäsong.

Spara in en natts boende genom att ta en paddeltur längs vackra Stångån. Här övernattar ni gratis i en raststuga, de har ofta både utedass och grillplats. Dock tillkommer kanothyra.

Wow, familjesemester inklusive äventyr och Pippi Långstrump för under 3000 spänn. Inte illa!

Totalpris: 2 970 kr, ingår stuga tre nätter à 550 kr, tältplats tre nätter à 170 kr, kanothyra 150 kr per kanot och dag samt bensinkostad t/r Stockholm–Vimmerby cirka 660 kr.

www.stugknuten.com

www.nossen.nu (camping)

www.pippishotel.se (kanothyra)

Karin Abarhamsson