Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa

På Kos tar svenskarnas fyllefest aldrig slut

Under högsäsong är Kos som en stor ungdomsgård

Våta, kladdiga och med kläderna på trekvart dansar ungdomar på skumparty på nattklubben Heaven. Våta, kladdiga och med kläderna på trekvart dansar ungdomar på skumparty på nattklubben Heaven. Foto: Anders Carlsson

   Den grekiska ön Kos är sedan åttiotalet både känd och ökänd för sitt vilda nattliv.

   Aftonbladet Resa besökte Kos stad en vecka mitt i högsäsongen.

   Bilden är klar: efter SVT:s uppmärksammade ”Uppdrag granskning” i höstas om fylleriet på ön har charterbolagen stramat åt sin ungdomsverksamhet. Här är färre svenska ungdomar än tidigare, och med det också mindre bråkigt.

   Men fortfarande är Kos en plats där omyndiga svenskar kan härja fritt utan föräldrar, åldersgränser och social kontroll – en ungdomsgård med fullständiga rättigheter.

KOS STAD. På nattklubben Kalua yr skummet och växer sig nästan upp till takhöjd. Den kommersiella trance- och technomusiken bankar ur högtalarna, känslan är hypnotisk.

Allt är blött och kladdigt – på dansgolvet skriker semestrande ungdomar nöjt när nästa laddning skum sprutas ned.

 

Nattlivet i Kos stad är främst samlat till två gator: lilla och stora bargatan. Vägg i vägg ligger barerna på rad, nästan omöjliga att räkna. Systembolaget, Valhalla och Spy bar – många av namnen flirtar med det svenska medvetandet.

Här haglar inkastarnas erbjudanden: ”2 drinkar och 4 shots för 2 euro.” ”Köp en öl och få 6 shots på köpet.”

Någon säger att sommarens rekord är 52 shots på en kväll – drucket av en person. En del klubbar erbjuder fri sprit en hel kväll mot en entréavgift på 25 euro (cirka 225 kr). Men det är för killarna, tjejer betalar bara 15 euro (cirka 135 kr).

I butikerna får du en liter vodka för 40 kronor – ingen bryr sig ifall du är 15 eller 25 år. I dörren till barerna är det bara att följa inkastaren till dina gratisshots – ingen bryr sig ifall du är 15 eller 25.

Fullt ös på skumpartyt

På Kalua är skumpartyt i full gång. Uppe på podiet i hörnet tar en barbröstad kille i 25-årsåldern tag i en yngre tjejs hästsvans, drar huvudet bakåt och vänder vodkaflaskan upp och ned i munnen på henne. Hon frustar till av den fräna smaken, men är redan så redlöst berusad att hon inte märker hur en annan kille lägger händerna på hennes bröst.

Trancemusiken pumpar. Skummet yr och flickan stapplar ned från podiet och ut i friska luften.

På terrassen står Anneli Andersson, 20, och Victoria Ekberg, 19, från Trollhättan.

– Det är lite blött, men det är roligt, skummet är bra men nästan lite för mycket. Om ni hittar min sko får ni gärna säga till, det är lite kämpigt att gå runt utan den, säger Victoria som är dyngsur efter att ha dansat runt i skummet.

– Hemma i Trollhättan handlar det mer om att bara gå ut och träffa folk, här är folk mer öppna, alla är här för att festa, de går in för det på ett annat sätt, säger Anneli.

På baren Systembolaget sitter ett tjejgäng från Höllviken. Musiken är hög och skränig, man får ropa för att höras.

Hur har ni det?

– Det är feeeeeest! Skriker de alla i kör.

Caroline Eyermann, 17, tycker att det är helt perfekt här på Kos.

– Mina föräldrar fick skriva ett intyg för att jag skulle få resa. Men det var inget problem, de visste att jag gör det i vilket fall, säger hon.

Första charterresan

– Jag var här för två år sedan, men det var mycket roligare då. Då var det fullt med folk här överallt, Jag vet inte varför det är mindre, kanske beror det på det där programmet som sändes om Kos förra året. Det har blivit så mycket skitsnack om Kos sedan dess, säger 18-åriga Karin Larson.

Annica Mårtensson, 18, tror att tv-dokumentären i fjol gör att många föräldrar inte längre vågar släppa iväg sina barn.

– Det här är min första charterresa utomland. Men vi snackade innan jag åkte om att ta det lugnt, och att man ska ta vara på sig. De var nog mest rädda för sex och sprit, säger Annica.

– Vi har mötesplatser ifall vi skulle komma bort från varandra. Jag skulle aldrig våga bli aspackad här, man är rädd för att bli utnyttjad, fortsätter hon.

Fucki-fucki-fester

På de andra barerna runtom i Kos stad är stämningen som på svenska uteställen, fast utan åldersgräns. Kanske med lite högre spritkonsumtion, fler bara överkroppar och inslag i stil med strippshower och vilda fester.

På en ”fucki-fucki-fest” på ett disco träffar vi ett grabbgäng i matchande, neonrosa t-shirtar.

– Vi är singlar allihop och har fått en grön lapp var. Den betyder att man är tillgänglig. Vi kom precis, men hoppas det blir bättre senare, säger Andreas, 20.

– Då blir det fucki-fucki av, säger Kristian, 21, med ett leende innan de glider ut på dansgolvet igen.

Men allt på Kos handlar inte bara om ungdomar och fylla. Peter Andreadis, 34, driver strandbaren Grabbarna Graus. Han har varit på Kos varje sommar, utom en, sedan 1981 och sätter fingret på öns problem.

”Ö som passar alla”

– Kos är en ö som passar alla, men under högsäsong är det som en stor ungdomsgård. Men det är bara under fem veckor och koncentrerat till stranden och bargatorna. I andra delar av staden och på resten av ön är det en helt annan sak.

Borgmästare Miltiádis Fakos i Kos stad tycker att det är bättre ordning i år. Bland annat har man infört vakter som patrullerar på bargatan. Åldersgräns på barerna finns redan, men då ingen kontrollerar dem fyller de ingen funktion.

Ålderskontroll nästa år

– Problemet är att polisen saknar resurser. Men från nästa säsong kommer de inte att få servera dem under 18 år. Det ska bli entrékoll vid entrén till stora bargatan och i dörrarna på de andra ställena, säger Miltiádis Fakos.

Om han får igenom sin vilja hoppas han på att staden ska fungera bättre och att den ska kunna locka hit bättre turister.

– Folk ska kunna sova och de som bor här kunna gå till jobbet utan att vara trötta.

Till sist, vad vill du säga till svenskar som kommer till Kos?

– Ni är välkomna, men ni måste komma till Kos för kulturen och den vackra ön med sina fina stränder. Och vi vill att ni ska bete er väl, respektera våra lagar och vår kultur.

Jens O Pettersson
Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen