Smygläs om Thailand:

På luffen bland oupptäckta öar

Foto: stefan mattsson
Båtluffare från Koh Chang kliver av på Koh Maak
RESA

Överlägsen solfavorit – för femte året i rad.

THAILAND sopar banan med alla och får fler röster än de närmaste fem konkurrenterna

tillsammans.

Vad är grejen? undrar du som ännu inte varit här.

Det här är grejen – säger fyra RESA-medarbetare och 15 läsare.

Klart att öluffaren älskar Thailand.

Bortom charterstränderna finns hundratals små öar som lockar med vita stränder, tomma hängmattor och outforskade djungelstigar.

Vi sitter inte i sjön, men väl mitt i Siamviken mellan Koh Chang och Koh Maak.

Solen står högt och vattnet stänker upp längs den låga relingen på fiskebåten. En oroväckande stor del av vattnet hamnar i durken. Den tandlösa båtchauffören ler och sträcker fram en avklippt oljedunk – den som öluffar i Thailand får vara beredd på att hjälpa till att ösa.

Och att ta dagen som den kommer.

Det finns ingen samordnad båttidtabell och varje båtresa är ett nytt äventyr.

Men å andra sidan är det alltid nära till en ananasshake eller en kall Chang i väntan på nästa båt.

Under vår öluff söder om Koh Chang hinner vi se sex olika öar på lika många dagar. Och testa ungefär lika många båtar – från enkla fiskeskorvar som tar in vatten till moderna fartyg som flyger fram över vattnet.

Vi hinner uppleva den avslappnande tystnaden på Koh Lao Ya, möta fler djur än människor samtidigt som vi letar efter den ultimata thailändska stranden på Koh Kood, och äta chi

listinna middagar på den långpromenadvänliga stranden på Koh Maak.

På Koh Maak får vi också syn på Koh Rayang, en grön pytteö en bit ut i vattnet. Vi hoppar i en enkel motorbåt och vadar i land på en thailändsk dröm tio minuter senare. Här finns inte mycket mer än en strand, en resort och en restaurang. Men de enkla bambusolstolarna är lätträknade och lugnet omöjligt att värja sig emot.

I den marina nationalparken runt Koh Chang finns ytterligare 51 öar att välja mellan, alla med potential att bli din favoritö.

Så nästa gång det är dags att planera Thailandssemestern – tänk inte antingen Phuket eller lilla grannön Koh Yao Noi, eller fullmåneparty på Koh Phangan vs hängmatteslapp på Koh Samui.

Tänk: Varför välja en ö när man kan öluffa och få flera?

FAKTA

Läsarna tipsar

Lyx på krog

Mitt favorittips i Bangkok om man vill vara lite lyxig är att åka upp på taket på Ban Yan Tree hotell. Här finns en bar (och restaurang) där man kan sitta under bar himmel och äta, och samtidigt njuta av utsikten över staden. Vi har bott på flera hotell i Bangkok, men Nana hotell är ett bra tips på billigt hotell, bra pool och god frukost.” Kristin

Vacker ö

Tipset är Similan Island. En nationalpark utanför Phuket. Ordkan inte beskriva hur vackert det är, maldivernakvalitet. Googla på det så förstår ni.Ord kan inte beskriva hur vackert det är. Googla så förstår ni. Ganska dyrt för en endagarstur ut bland öarna men det är definitivt värt varenda baht.

Missa inte

Missa inte Bangkok. Det man måste göra första gången är följande: En tur på floden, se Grand Palace, besöka MBK Shoppingcenter och åka skytrain från Hua Lumphong. Man måste självklart ta sig en tur på backpackergatan Khao San Road. Där kan man hitta allt! Själv brukar jag ta den första fotmassagen här och så träffar vi folk som ska resa vidare.

Upplevelse

Jag har varit på Koh Samui och därifrån åkte vi med speedboat till national marine park. En fantastisk upplevelse med vacker natur och snorkling. Prova! Mia

Andra ögrupper som passar för dig som är sugen på en öluff:

1 Koh Tarutao och de intillliggande öarna Koh Lipe, Koh Bulon och Koh Khao Yai är perfekt för den som längtar efter långgrunda stränder och långa hängmattedagar.

2 Koh Jum och Koh Sibuoya, mellan Koh Lanta och Krabi, ligger lägligt för den som söker lugn och ro.