”Ett fantastiskt sätt att resa”

Husbil het semester- trend – här är expertens bästa tips

1 av 2 | Foto: ABDERS WITT
Paret Witt har parkerat sin husbil vid en gammal vingård i södra Toscana, som blev basläger under en resa runt den italienska landsbygden.
RESA

Runt 40 000 husbilar rullar redan på svenska vägar och antalet bara växer.

Allt fler väljer också att ratta sina fordon ut i Europa på semestern.

– Det är ett fantastikt sätt att resa, säger husbilsfantasten Anders Witt från Åby utanför Norrköping.

Anders Witt vid ratten i sin Nissan pickup, som bär campern på flaket, vilket tillsammans blir en bekväm husbil.

Han var bland de första att haka på husbilstrenden i Sverige.

– Det var 2001, då hade vi ingen aning om det här med husbilar och camping. Tidigare hade vi mest hyrt bil på plats när vi reste.

Nu har Anders Witt hunnit avverka åtskilliga mil i husbilen tillsammans med sin hustru och han har till och med skrivit en bok om att köra husbil i Europa.

– Det är ungefär den bok vi själv skulle ha behövt när vi drog i väg första gången, säger han.

Vad ska man tänka på när man kör utomlands första gången?

– Trygghet är viktigt, här i Sverige är vi ju vana vid att ställa oss lite var som helst. Trafiken utomlands kan också vara tuffare och hetsigare än vad vi är vana vid hemma.

Speciella ställplatser

Enklast är att övernatta på någon av de många specilla ställplatserna för husbilar, det brukar kosta cirka 5-18 euro beroende på land och standard. Tyska Reisemobils bordatlas listar alla ställplatser och kostar från drygt 200 kronor i bokhandeln.

– Du hittar ställplatser vid flodstränder, längs motorväger, i småstäder och även i världsstäder som mitt inne i Berlin. Ställplatsen ger dig lite trygghet och ofta en chans att tömma toan, fylla på färskvatten och kanske även att ansluta din elsladd, säger Anders Witt.

”Vår vanligaste övernattning på resa: vi äter på den lilla stans gästgiveri och sover över på deras parkering.”

Men han har också ett annat tips, som han själv föredar framför ställ- och campingplatser.

– Vår favorit är att svänga in på parkeringen till någon mysig krog och gå in och snacka med krögaren. Vi brukar säga att vi är hugnriga, äta och dricka något gott och sedan får vi stå kvar över natten.

Om jag är sugen på att testa husbilssemester, ska jag hyra eller köpa en bil?

– Hyr en om du är nyfiken. Det är bara att slå in "hyr husbil" i en sökmotor på nätet.

Själv stannar Anders Witt i Sverige i sommar.

– Men i höst blir det nog en sväng till Italien. Vår och höst är bäst att köra i Europa. I augusti kan det vara tjockt med trafik och väldigt varmt.

FAKTA

3 favoritställen i Europa

Anders Witt tipsar om några bra mål för husbilen:

1. Berlin

”Den ccentala ställplatsen är fantastisk. Tunnelbanan ligger precis utanför och du har hela världsstaden för dina fötter.”

2. Gardasjön

”Den lilla staden Riva vid sjöns norra strand har varit en favorit under alla år. Har finns en bra camping, som att ha sjötomt.”

3. Rhen- och Moseldalen

”Åk båt på floderna, cykla eller vandra bland vingårdarna på sluttningarna, gärna under vinskörden frampå höstkanten. Lika mysigt varje gång. Och så vimlar det av ställplatser och krogar.”

5 husbilssajter

www.mhcs.nu

Motorhome club of Sweden är en förening för husbilsägare med runt 2000 medlemmar.

www.husbilsklubben.se

Enligt egen utsago ”Sveriges största förening för alla husbilsintresserade”.

www.caravanclub.se

Intresseförening med över 50 år på nacken, som vänder sig till både husvagns- och husbilsägare. Har 26000 medlemsfamiljer.

www.husbilhusvagn.se

Specialtidning utgiven av OK-förlaget. På hemsidan finns också många tips, bland annat svarar Anders Witt på frågor om att resa med husbil.

www.husbilsresor.se

Svenskt företag som hyr ut husbilar ute i Europa, USA och Kanada. Här finns svaren på många nybörjarfrågor, typ ”Hur mycket bränsle drar en husbil?”

5 viktiga punkter

Anders Witts checklista – innan du drar iväg:

Se till att gasolflaskorna är fulla, ta med adapter för fyllning utomlands

Stanna inte för att sova på rastplatser längs motorvägarna, sväng av och leta reda på ställplats eller lantlig krog

Kör du en tung husbil - tyngre än 3,5 ton – kolla reglerna för bland annat hastighet och omkörningar i varje land innan du åker över gränsen. I vissa länder är det begränsning av hastigheten även för lätta husbilar

Glöm inte att betala om du åker på betalvägar. De finns i många länder söderut och det blir dryga böter om du fuskar. Även i det här fallet kan det vara specialregler för tunga husbilar

Ta kopior på dina viktiga papper, som körkort, pass, bankkort och bilens papper.

Foto: BLOCKET.SE

Köp eller hyr husbil:

Begagnade husbilar säljes – se senaste annonserna på Blocket.se

Husbilar uthyres –  se senaste annonserna på Blocket.se

Körkortsregler för husbil

Det här gäller för dig som funderat på att köpa eller hyra husbil och har B-körkort. B-körkortet gäller i regel för vanlig personbil med max åtta passagerarplatser utöver förarplatsen, samt för lätt lastbil med totalvikt på högst 3,5 ton (typ hyrbil från macken för flytt mm).

Har du B-körkort utfärdat före juli 1996 får du köra husbil registrerad som personbil av klass 2 med maxvikt över 3,5 ton.

Med personbil klass 2 två menas att den är permanent försedd med bostadsutrymme och är utrustad med åtminstone

Om ditt körkort varit återkallat och du återfått det efter 1 juli 1996 eller om du fått B-körkort utfärdat efter 1 juli 1996 får du köra personbil klass 2 med maxvikt på högst 3,5 ton.

OBS! I flera europeiska länder känner polisen inte till den av EU-godkända "före 1996"-regeln för maxvikt för svenska B-kortsförare. Därför gör du som B-kortsinnehavare klokt i att ha med dig en översättning av reglerna som du kan visa upp vid eventuell kontroll om du kör en husbil med maxvikt över 3,5 ton i Europa.

EU:s körkortsregler finns översatta till flera språk och kan köpas i bokform från EU Bookshop eller laddas ner gratis som pdf-fil. Ladda ner "Part_2" på önskat språk. Regeln finns nämnd på s 24 i pdf:en oavsett språk.

ARTIKELN HANDLAR OM