Benkrig på charterflygen

Du får mer utrymme när flygbolagen slåss om resenärerna

Hittills har det varit trångt i kabinen.
RESA

Kampen om svenskarnas semesterpengar hårdnar.

Och vinnare när charterbolagen trappar upp kriget är – dina ben.

Både Fritidsresor och Ving lägger nu miljontals kronor på att ge passagerarna 10 centimeter större benutrymme på flyget.

– Ju längre man flyger, desto viktigare blir det med bekvämlighet. För oss blir det extra viktigt med utrymme eftersom svenskar som regel är långa, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

I dag erbjuder bolagets tre Boeing 767 sittplatser med 74–76 centimeter mellan stolsryggarna. Nästa vinter ska utrymmet ha växt med en decimeter. Satsningen kostar 65 miljoner kronor.

”Högst upp på listan”

– Det är en investering i kundnöjdhet. Större benutrymme hamnar alltid högt upp på våra kunders önskelistor och det lyssnar vi på. Men det är en balansgång – tar vi ut för många stolar kommer det att påverka priserna, säger Marie Malmros.

Frågan är onekligen hetare än någonsin. Bara några veckor efter att Fritidsresor presenterade sin satsning gör konkurrenten Ving samma sak.

Bolaget kastar ut 37 stolar från vart och ett av sina tre Airbus-plan för att öka benutrymmet till 84 centimeter på alla platser.

– Efterfrågan på de större och dyrare sittplatserna har ökat på senare år eftersom allt fler flyger till Thailand. Det är betydligt lättare att sitta trångt i två timmar än i nio, säger Magdalena Öhrn,

informationschef på Ving.

Påverkar inte priset

Båda bolagen har de nya storlekarna som standard på alla sina långflygningar från och med vintern 2008/2009. Båda garanterar också att det inte ska påverka biljettpriserna. Blir effekten den önskade kan stora benutrymmen bli ett ännu viktigare konkurrensmedel framöver.

– Vi börjar så här så får vi se vad som händer. 84 centimeter är det bästa benutrymmet i branschen just nu, säger Marie Malmros.

Konkurrenten Apollo tar upptrappningen med ro. Enligt bolagets informationschef Kajsa Moström finns inga planer på att kasta sig in i benutrymmeskriget.

– Än så länge har vi större benutrymme än både Fritidsresor och Ving. Dessutom är det positivt för miljön om vi fortsätter att ta in så många personer som möjligt i våra plan, säger Kajsa Moström.

FAKTA

Utrymmestoppen

Så mycket benplats får du i ekonomiklass:

Thai Airways 86 cm

Ving/Mytravel (långflygningar i höst) 84 cm

Fritidsresor/TUI Fly (långflygningar i höst) 84 cm

SAS 81 cm

Finnair 81 cm

Malmö Aviation 81 cm

American Airlines 79–81 cm

FlyNordic 76–81 cm

Apollo/Novair 74–81 cm

British Airways 79 cm

KLM 79 cm

Lufthansa 79 cm

Ryanair 76 cm

Airtours 73 cm

Sterling 72–74 cm

Källa: Flygbolagen och www.airlinequality.com