Värstingbolagen på svarta listan

Se upp för de här när du ska ut och resa

RESA

Allt fler av Allmänna reklamationsnämndens beslut åtföljs inte av flygbolagen.

Värst är Spanair och Alitalia som går om tidigare problembarnet Ryanair.

Flygbolaget Spanair, som tidigare ägdes av SAS, går om Ryanair på Råd & Röns svarta lista. Spanair har i tre fall vägrat följa Allmänna reklamationsnämndens (ARN:s) beslut i samband med reklamationer av försenade flyg och försvunnet baggage. Alitalia har också tre fall i Råd & Röns svartlistning.

Ryanair har bara ett fall på höstens svarta lista. De har tidigare haft upp till tio fall. Men trots Ryanairs förbättring så har flygbolagen totalt sett blivit sämre på att följa Allmänna reklamationsnämndens beslut.

Förra året var det 22 procent av nämndens beslut som inte åtlyddes. I år är det fler, 25 procent.

– Jag tycker att det är ganska mycket, säger Torsten Palm, informationschef på ARN. Övriga resebranchen har en nästan hundraprocentig följsamhet, men flygbolagen tillhör problembarnen.

Varför tror du att just flygbolagen struntar i många av era beslut?

– Det finns en EU-förordning som säger att passagerare ska få ersättning vid försenade flyg. Den är inte så populär bland flygbolagen eftersom den ger dem merkostnader, säger Torsten Palm.

FAKTA

16 resebolag på svarta listan 2009

Aerolineas Argentinas

Två fall. Det första fallet gäller ett inställt flyg, som företaget rekommenderas att betala 1200 euro i kompensation för. Det andra gäller ett försenat flyg, där kunden var tvungen att boka nya flygbiljetter för att hinna med en isbrytare som avgick från Argentina. Rekommendationen var ersättning med 600 euro respektive 9942 kronor.

Air Baltic

Det lettiska flygbolaget rekommenderas att betala 250 euro och 500 kronor för kostnader i samband med ett försenat flyg.

Air France

Två fall. Företaget rekommenderas att betala 1900 kronor respektive 2 400 euro för kostnader för försenat flyg. Företaget har i ett av fallen delvis kompenserat kunden med resecheckar.

Alitalia

Företaget har funnits sig på svarta listan tidigare. Nu är det tre fall. Företaget rekommenderas att betala 800 euro som kompensation för inställt flyg, 3 255 kronor för försvunnet bagage och 800 euro för kostnader för inställt flyg.

Eurovision bussresor, Sunne

Företaget har funnits sig på svarta listan tidigare. Företaget rekommenderas nu att betala 1300 kronor i ersättning samt avstå från betalningskrav på 14 745 kronor för bussresa till Spanien.

Froggy Tours, Djurhamn/Stavsnäs

Företaget rekommenderas att betala 12900 kronor eftersom resan fick av beställas på grund av sjukdom, och kunden hade avbeställningsskydd.

Habo Villaservice, Spanien

Företaget rekommenderas att betala 212 euro pågrund av att boendet de förmedlat inte haft avtalad kvalitet.

Holiday Intertravel, Göteborg

Företaget har funnits sig på svarta listan tidigare. Företaget rekommenderas att betala 660 euro i ersättning för att en familj nekats hemresa från Pristina på grund av att de hade besökt Montenegro. Företaget har nu upphört.

Lufthansa

Företaget har funnits sig på svarta listan tidigare. Företaget rekommenderas nu att betala 1200 euro för att det ändrat flygtid och glömt meddelat kunden.

Maldivernas turistbyrå, Uppsala

Två fall. Företaget rekommenderas att betala 40000 kronor respektive 391 dollar och 4500 kronor på grund av att kunderna inte fått resa till de öar de beställt, utan i stället fått resa till öar med sämre boende och faciliteter. Ett av fallen ska upp i tingsrätten.

Nöjesbilletten, Halmstad

Företaget rekommenderas att betala tillbaka 3990 kronor till en kund som missat sin konsertresa när företaget ändrade avreseort.

Ryanair

Företaget har funnits sig på svarta listan tidigare. Företaget rekommenderas nu att betala 11304 kronor på grund av inställda flyg.

Spanair

Företaget har funnits sig på svarta listan tidigare. Nu tre fall. I ett fall rekommenderas företaget att betala 15954 kronor för att bristande information gjorde att kunden missade sitt plan, i ett annat fall rekommenderas företaget att betala 705 kronor respektive 5155 kronor till två resenärer för att deras golfbagar försvann. I det tredje fallet rekommenderas företaget att betala 34962 kronor för försvunnet bagage och inställt flyg. Ett av fallen ska tas vidare till tingsrätt.

Syrian Air

Företaget har funnits sig på svarta listan tidigare. Nu två fall. Företaget rekommenderas att betala 1500 kronor för att företaget ändrade flygtiden så att kunden missade flera semesterdagar och 34367 kronor till en annan kund som förlorade sitt bagage.

TAM Brazilian Airlines

Företaget rekommenderas att betala 8410 kronor för borttappat bagage.

Viking Airlines

Företaget har funnits sig på svarta listan tidigare. Nu två fall. Företaget rekommenderas att betala 10000 kronor för försvunnet bagage respektive 400 euro för en inställd flygning. Företaget har ersatt kunden som förlorat sitt bagage med drygt halva summan.

Källa: Råd & Rön/Travel News/Vagabond

Hela svarta listan, som sammanställs av Råd & Rön två gånger per år, finns på Råd & Röns hemsida

ARTIKELN HANDLAR OM