Amatörerna dominerar rapporteringen från världen

RESA

Att bara resa räcker inte längre. Vi också berätta om resorna – och vad vi själva gör på dem.

– Man blir en amatörvariant av en utrikeskorrespondent, säger internetforskaren Kajsa Klein.

Amatörer korresponderar från världens alla hörn dagligen. Det sker i en omfattning som de stora tidningarnas korrespondenter inte har en chans att mäta sig mot - på bloggar och medlemssajter. En av dem är Resdagboken. Där kan kompisar, mammor och mormödrar följa vänner, barn och barnbarn till all världens platser.

240 000 medlemmar

Resdagboken.se har snart 240 000 medlemmar och sajten används av alla möjliga resenärer; semesterfirare, backpackers, volontärer och utlandsstuderande. Användarna berättar om vad som händer på resorna i dagboksform. Resorna pågår från allt mellan några dagar till flera år.

– Unikt med Resdagboken är att man är medlem i rollen som resenär. Här får man reskompisar och tips av andra om resor. Bloggare hänvisar till Resdagboken när de är ute och reser, säger Christofer Laurin som är produktchef på Resdagboken.se.

På sidor som Resdagboken.se kan man förutom att skriva om sina upplevelser, också på ett enkelt sätt hålla kontakten med nära och kära.

"Amatörvariant av en utrikeskorrespondent"

Kajsa Klein, internetforskare och lärare på JMK i Stockholm, tror att efterfrågan på sådana webbplatser kommer att bestå.

– Man kanske inte vill bjuda in mamma till Facebook men hon får gärna följa med på Resdagboken. Där skriver nog mest de som inte är ute efter att presentera material med en unik teknisk lösning. Man berättar lustiga historier och lägga upp bilder så att vänner och familj kan följa med på resan.

– Man blir en amatörvariant av en utrikeskorrespondent, vilka förknippas med frihet och äventyr. Något som många lockas av.

FAKTA

Så blir du medlem i Resedagboken

Fakta Resedagboken

Vi skriver på Resdagboken.se

Therese Sellin, 23, från Skellefteå, läser till spansklärare och är utbytesstudent i Guanajuato i Mexiko under höstterminen.

Alias: Chiquita85

"Jag gick med 2007 för att mina föräldrar och kompisar skulle kunna se vart jag befann mig. I mina inlägg brukar jag skriva in till exempel namn på restauranger om jag skulle vilja tipsa någon."

Max Wroblewski, 26, från Stockholm, hamnade i El Salvador av en slump. Stannar tills han tröttnar.

Alias: maxwroblewski

"Sidan är ett fantastiskt verktyg för inspiration innan avresa. Tekniskt sätt är sidan enkel att hantera."

Lina Nykvist, 27, och Anton, 26, från Linköping reser i Sydamerika. Bland annat i Bolivia.

Alias: linsy och antarantar

"Resedagboken är bra inför resor, man kan kolla vad andra skrivit om sina upplevelser på ställen man tänkt åka till."

Amanda Elander