Smygläs Bangkok - textblock

KOH SAMET

RESA

Bangkoks strandlekplats är en T-formad ö med skinande vita stränder, spegelblankt vatten och inte ett enda höghus i sikte – förvånansvärt lantligt med tanke på närheten till huvudstaden. Det betyder dock inte att det är ett isolerat paradis. Koh Samet är ett välbesökt semestermål som har de vanliga helgresenärerna, vattenskotrarna, diskoteken, sarongförsäljarna och strandmassöserna. Men stigarna som löper utmed de klippiga omgivningarna ger själslig, om än inte fysisk, avskildhet.

De sydliga vikarna Ao Wai och Ao Kiu Na Nok ligger ljuvligt undangömda. Om du beväpnar dig med tillräckligt med vatten och solskyddskräm kan du följa de havsnära stigarna så långt söderut som dina fötter och din mage tillåter. På den nordöstra kusten ligger Ao Phrao, som även kallas paradisstranden och som har inmutats av två lyxiga hotellanläggningar där havsbrisen blåser. Hotellanläggningarnas strandbarer är populära bland solnedgångsbetraktare och de tillhörande spaanläggningarna erbjuder samma avkopplande behandlingar som på fastlandet.

SNABBFAKTA KOH SAMET

Information: Koh Samet ligger 200 km sydöst om Bangkok. Man tar sig dit med lokalbuss till hamnstan Ban Phe, som har båttrafik till och från ön. Inträdet till nationalparken kostar 200 THB.

Transport: buss från Bangkoks Ekkamaistation direkt till Ban Phe (138 THB, 2½ timme, var 30:e minut), sedan färja till Koh Samet (50 THB, 45 minuter, varje timme).

Övernattning: Samed Villa (%0 3864 4094, www.samedvilla.com, Ao Phai, bungalower 1400/1500 THB) och Sametville Resort (0 3865 1681-82, www.sametvilleresort.com, Ao Wai, bungalower 1280/5300 THB).