Smygläs nya Bangkok-guiden

Tre spännande utflykter i Thailands huvudstad.

RESA

I dag släpps Aftonbladets nya Bangkokguide i samarbete med Lonely Planet.

Guideboken kostar 59 kronor och säljs med Aftonbladets papperstidning 28 och 29 september.

Här kan du smygläsa kapitlet "Utflykter i Bangkok".

AYUTHAYA

Tempelruinerna Ayuthaya, som står med på Unescos världsarvslista, är allt som återstår av den forna huvudstadens beryktade glansperiod. Innan Bangkok uppstod i flodområdet och blev det odjur till stad som den är idag, låg den siamesiska huvudstaden 85 km norr om den moderna längs den väldiga Mae Nam Chao Phraya och frekventerades av den asiatiska handelsruttens kringflackande seglande köpmän.

Naturen formade den mest berömda sevärdheten vid Wat Phra Mahathat – en Buddha i sandsten, inbäddad i de slingrande trädrötterna. Den heliga bilden är dubbelt lyckobådande på grund av trädets omfamning.

Wat Ratburana är fortfarande ett av de bäst bevarade tornen (prang) i khmerstil i gamla Ayuthaya. Det byggdes på 1400-talet av kung Borom Rachathirat II för att hedra hans två bröder som dog när de stred mot varandra om tronen.

Wat Phra Si Sanphet är sin tids största tempel och har tre bevarade stupor i den klassiska kupolformade Ayuthayastilen. Det byggdes under sent 1300-tal och det inhägnade området användes för viktiga kungliga ceremonier och hade en gång en 16 meter hög stående Buddha (Phra Si Sanphet) täckt i 250 kilo guld.

Under kvällstid tar många av ruinbesökarna en båttur (arrangeras av lokala pensionat) som går runt halva ön och stannar vid Wat Phanan Choeng.

Fotografer kommer att vilja besöka Wat Chai Wattanaram vid sol nedgången för att fånga silhuetten av tornet i khmerstil längs med ? oden. Templet, som har genomgått omfattande restaureringar, uppfördes under 1600-talet.

SNABBFAKTA AYUTHAYA

Information: Ayuthaya Tourist Office (0 3524 6076-7, 108/22 Th Si Sanphet, 09.00–17.00).

Transport: Tåg från Hualamphongstationen i Bangkok (15–66 THB, 1½ h, var 30:e minut från kl. 06.20 och 09.30 och mellan kl. 18.00 och 22.00), buss från Bangkoks norra och nordöstra terminaler (45 THB, 1,5 timme, tät trafik).

Ta dig runt: Pensionaten på Soi 1, Th Naresuan, hyr ut cyklar och motorcyklar. Personliga båtturer (från 200 THB) kan arrangeras vid flodkajer.

KOH SAMET

Bangkoks strandlekplats är en T-formad ö med skinande vita stränder, spegelblankt vatten och inte ett enda höghus i sikte – förvånansvärt lantligt med tanke på närheten till huvudstaden. Det betyder dock inte att det är ett isolerat paradis. Koh Samet är ett välbesökt semestermål som har de vanliga helgresenärerna, vattenskotrarna, diskoteken, sarongförsäljarna och strandmassöserna. Men stigarna som löper utmed de klippiga omgivningarna ger själslig, om än inte fysisk, avskildhet.

De sydliga vikarna Ao Wai och Ao Kiu Na Nok ligger ljuvligt undangömda. Om du beväpnar dig med tillräckligt med vatten och solskyddskräm kan du följa de havsnära stigarna så långt söderut som dina fötter och din mage tillåter. På den nordöstra kusten ligger Ao Phrao, som även kallas paradisstranden och som har inmutats av två lyxiga hotellanläggningar där havsbrisen blåser. Hotellanläggningarnas strandbarer är populära bland solnedgångsbetraktare och de tillhörande spaanläggningarna erbjuder samma avkopplande behandlingar som på fastlandet.

SNABBFAKTA KOH SAMET

Information: Koh Samet ligger 200 km sydöst om Bangkok. Man tar sig dit med lokalbuss till hamnstan Ban Phe, som har båttrafik till och från ön. Inträdet till nationalparken kostar 200 THB.

Transport: buss från Bangkoks Ekkamaistation direkt till Ban Phe (138 THB, 2½ timme, var 30:e minut), sedan färja till Koh Samet (50 THB, 45 minuter, varje timme).

Övernattning: Samed Villa (0 3864 4094, www.samedvilla.com, Ao Phai, bungalower 1400/1500 THB) och Sametville Resort (0 3865 1681-82, www.sametvilleresort.com, Ao Wai, bungalower 1280/5300 THB).

FLYTANDE MARKNADER

Förr i tiden brukade bönderna i centrala Thailand leverera sina varor till marknaden i det enda transportmedel de ägde: familjebåten. Det är en gammal tradition som fnns avbildad på många fotografer – smala urholkade kanoter lastade med färgglada frukter och grönsaker som tränger sig in på tvären vid en Flodkaj – men den här typiska bilden är mer historisk än aktuell. De flytande marknader som en gång låg utspridda i kanalerna har, tack vare de numera vanliga asfaltsvägarna och bilarna, bytts ut mot marknader på land och båtarna ersatts av motorcyklar.

Den mest berömda kvarlevan är Damnoen Saduak, som fnns med i alla paketresors resplaner. Damnoen Saduak, som en gång var en av de största flytande marknaderna i området och lockade försäljare från när och fjärran, säljer idag fler billiga prydnadssaker än bananer.

I Thonburi, tvärs över floden från Bangkok, ligger den flytane matmarknaden Taling Chan. Vid ett flertal kajer på Khlong Bangkok Yai praktiseras den gamla traditionen med måltider ombord. På båda sidor om kajerna ligger longtailbåtar som är utrustade med flyttbara kök: kolgrillar för att grilla räkor eller hel fisk, medan andra båtar balanserar grytor med ångande het soppa.

När thailändare känner för att återuppleva forna tider går de till Talat Ban Mai, en atmosfärisk marknad vid floden som uppstod för över 100 år sedan.

SNABBFAKTA FLYTANDE MARKNADER

Damnoen Saduak

Information: Damnoen Saduak ligger 70 km sydväst om Bangkok och har öppet mellan kl. 06.00 och 12.00, lördag och söndag.

Transport: buss från Thonburis södra bussterminal (80 THB, 2 timmar, var 20:e minut från kl. 06.00–21.00), hyra av långbåt vid Damnoen Saduak kostar mellan 500 och 700 THB.

Taling Chan

Information: Taling Chan ligger 15 km väster om Bangkok i Thonburi och har öppet mellan kl. 09.00 och 15.00, lördag och söndag.

Transport: Färdmedel: stadsbuss 79 från Th Ratchadamnoen Klang eller Ratchaprasong (18 THB, 25 minuter, tät trafik).

Talat Ban Mai

Information: Talat Ban Mai ligger i Chachoengsao, 80 km öster om Bangkok och har öppet mellan kl. 07.00 och 19.00, lördag och söndag.

Transport: buss från Ekkamais busstation i Bangkok (90 THB, 1,5 h, tät trafik), eller tåg från Hualamphongstationen (mellan 13 och 57 THB, 2 timmar, går ungefär en gång i timmen) till Chachoengsao (60 km öster om Bangkok).

ARTIKELN HANDLAR OM