Go bananas i karibiska köket

”Vi äter bananer som pommes”

Foto: BÖRJE THURESSON
Kocken Dino Elizabe gör slantar av matbanan som friteras och saltas. Tostones, som de kallas, är ett vanligt tillbehör på dominikanska menyer.
RESA

Det fräser till i stekpannan.

De vita fiskfiléerna sprider en mild vitlöksdoft i köket, medan kocken Dino Elizabe skivar två gröna bananer.

– Vi använder bananerna som potatis och äter dem som mos, pommes eller som slantarna jag gör nu, säger han.

Bananerna ska bli tostones, friterad och saltad matbanan – ett av de vanligaste tillbehören på dominikanska menyer.

– De flesta bananer som växer på träden här är matbananer. Man kan göra hur mycket som helst med dem, men inte äta dem råa, säger Dino.

Det var ett tips från en lokal taxichaufför som ledde oss hit. Restaurangen La Elegancia är en av de sista genuina restaurangerna i den allt mer accelererande turistorten Las Terrenas i Dominikanska republiken.

Fiskar efter turister istället

Tidigare levde de flesta här av fiske. I dag har många gått över till att försöka fånga turister med motorcykeltaxi, souvenirer och cigarrer som bete. Men det finns fortfarande tillräckligt många fiskare för att du kan vara säker på att alltid bli serverad nyfångad fisk på restaurangerna i byn.

Ett levande bevis kommer plötsligt in i restaurangen, kånkandes på en balja fylld med stora langustrar. De luktar hav och rör slött på spröten. Dino lyfter granskande upp en. Ser sedan belåten ut.

– Muy bien!

Alla gör på sitt sätt

Languster är ett måste i Las Terrenas. Precis som den lokala specialiteten pescado con coco, fisk i kokossås, som vi nu får se tillagas.

Varje restaurang serverar rätten på sitt sätt. En dag (i Santa Bárbara de Samaná, på andra sidan halvön) får jag in en av de mer spektakulära varianterna: en hel, gigantisk fisk simmande i en totalt smaklös sås.

En annan dag får fotograf Thuresson sitt bästa dominikanska matminne efter en tomatröd pescado con coco på en strandrestaurang i Las Terrenas.

Dino har precis lagt sista persiljekvisten över La Elegancias version. Jag sticker ivrigt gaffeln i tallriken med kokosdoftande fisk och gyllengula bananslantar.

Äntligen – efter alla sorgligt opersonliga all inclusive-bufféer – det smakar Karibien!

”Kallas flytande Viagra”

Efter maten ställer Dino fram små shotglas med grumligt innehåll på bordet.

– Det är Mama Juana, en dominikansk specialitet med rom, honung och citron som har marinerats med örter och träflis. Vissa kallar det flytande Viagra!

Vi tar en försiktig klunk. Det smakar godare än det låter.

– Salute! säger Dino och försvinner in i köket.

Langustrarna väntar.

FAKTA

Pescado con coco

Recept för 2 portioner

Cirka 300 g vit fisk

2 matbananer (finns i välsorterade matbutiker och saluhallar. Hittar du inga går det även bra att servera rätten med ris).

Cirka 2 dl kokosmjölk.

1/2 purjo- eller salladslök.

1 selleristjälk.

1/2 gul lök.

1 tomat.

En nypa chili- eller cayennepeppar.

1 kvist koriander (kan uteslutas).

Olja, raps eller oliv.

1 vitlöksklyfta.

Ev. oregano.

Salt & peppar.

Gör så här:

1. Skiva bananerna i cirka 5 cm tjocka skivor och fritera dem i rapsolja tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt rinna av i durkslag.

2. Gör platta slantar med hjälp av exempelvis botten på en glasflaska. Fritera ytterligare några sekunder innan servering, låt rinna av och salta.

3. Hacka selleri, purjolök, lök, tomat och vitlök. Stek i olja. Strö över chilipeppar och häll över kokosmjölk.

4. Låt puttra en stund och smaka av med salt, peppar och koriander. Späd med mer kokosmjölk om det behövs.

5. Salta och peppra fisken. Hacka vitlöken och stek i stekpanna tillsammans med fisken tills den har fått färg och är genomstekt. Krydda med lite oregano för mer smak.

6. Lägg upp matbananerna och fisken på en tallrik och häll såsen över. Servera med en grönsallad.

Hitta Dinos krog

Namn: La Elegancia

Adress: Calle Sánchez, Las Terrenas.

På menyn: Mycket fisk och skaldjur, men även pasta och stenugnsbakad pizza.

Prisexempel: Pescado con coco 300 pesos.

ARTIKELN HANDLAR OM