Här hittar du julresan

RESA har kartlagt bokningsläget – till solen, fjällen och släkten

Foto: JUPITER
Varför inte ta semster från julstöket i år?
RESA

Än finns det solresor kvar under jul och nyår.

Men vill du vara borta i två veckor så börjar resorna ta slut.

Vi har kartlagt läget och listar de billigaste resorna.

Det finns fortfarande en hel del att välja på om du vill resa bort i jul och nyår. Men räkna inte med någon rea – prisnivåerna är ungefär desamma som denna tid förra året, enligt de stora researrangörerna.

Lättast är det att hitta veckolånga resor på 7-8 dagar. Då börjar priserna på cirka 6500 kronor per per person till exempelvis Kanarieöarna.Men vill du göra ett klipp så ska du välja avgångarna på julafton eller juldagen.

Fritidsresor har plater kvar på den tidiga avgången från Kastrup till Hurghada i Egypten 24 december, där du anländer strax efter lunch. Pris från 5448 kronor per person på enklare mellanklasshotell.

”Julgröten på flygplatsen”

– Man kan ta julgröten på flygplatsen innan avresan och sen få ett eftermiddagsdopp i Röda havet innan julklappsutdelningen, föreslår Peter Hellström på Fritidsresor.

Från Stockholm har Fritidsresor bland annat platser kvar till Egypten den 22 december, en vecka med flyg och hotell från 6123 kronor.

Peter Hellströms tips är annars att titta på avgångar från flygplatserna söderut, från Malmö och Köpenhamn finns fler platser kvar än från Göteborg och Stockholm. Söker du avgångar från små svenska flygplatser så kan chansen också öka att göra ett klipp.

Thailand börjar ta slut

Störst är utbudet av charterresor över helgerna till Kanarieöarna och Egypten. Men även till Marocko, Tunisien och Turkiet finns det en del platser. Väljer du Turkiet och Tunisien kan du dock inte räkna med något vidare badväder så här sent på året.

Till Thailand är alternativen färre.

– Det finns inte många platser kvar, säger Magdalena Öhrn på Ving.

Men visst finns det resor. Vill du stanna borta i två veckor är ett tips att resa iväg eller komma hem i mellandagarna och alltså bara tillbringa en av storhelgerna i värmen, det kan du spara tusenlappar på. En tvåveckorsresa som inkluderar både jul och nyår kostar i nuläget från cirka 16000 kronor per person.

Kan du ta lite ledigt efter nyår får du som jämförelse en tvåveckorsresa med boende på tvåstjärnigt lägenhetshotell på Gran Canaria för 6995 kr, avresa från Arlanda 30 december med Solresor.

FAKTA

Bokningsläget för dig som hellre reser till...

...svenska fjällen

För att ha störst chans till en vit jul får du dra till fjällen. Skistar har platser kvar över julhelgen på många av sina boenden i Åre, Vemdalen, Sälen, Hemsedal och Trysil.

Prisexmpel: 3045 kr per person för del i dubbelrum på Hotell Renen i Åre Duved med frukost 23-27/12.

www.skistar.com

Vill du ha en all-inclusive-jul erbjuder exempelvis Tärnaby fjällhotell paket där boende och alla måltider, inklusive julbord på julafton, ingår. Pris 7290 kr för ett dubbelrum 23-27/12. Resan dit tillkommer.

www.tarnabyfjallhotell.com

Fler erbjudande om skidresor i Destinations bokningstjänst

...tjocka släkten

Som vanligt är det högst tryck på tågen och flygen norrut från storstäderna.

Tåg: Till Luleå är nattågen från Stockholm den 22/12 fulla medan det finns ligg- och sovplatser kvar på nattågen den 23/12, pris från 1164 kronor enkel. På dagtågen finns det hyfsat med platser kvar och på linjerna längre söderut är det inga problem.

– Men de billigaste biljetterna är redan slut, säger Sven-Ingvar Håkansson på SJ:s pressjour. Och hittar man ingen biljett nu ska ändå inte ge upp, det kan bli återbud.

För återresan från övre Norrland är annandag jul och tredjedag jul (26-27/12) också hårt bokade.

www.sj.se

Flyg: Norwegian har satt in extraflyg från Stockholm till både Umeå och Luleå inför julen. Det finns platser kvar på samtliga avgångar utom till Kiruna den 22/12 och till Umeå på julafton men de kostar i vissa fall över 2000 kr för en enkelbiljett. SAS sista avgång till Luleå den 23/12 är full och på de övriga samma dag kostar enkelbiljetten 1800 kr eller mer. Till Kiruna och Umeå finns platser på samtliga avgångar dagarna före julafton.

Sök flyg i Destinations bokningstjänst

Fotnot: Alla prisuppgifter är inhämtade den 10/11. Charterpriserna kommer från Destinations bokningstjänst, uppdaterade priser hittar du i listorna här intill.

Julläsning – resguider till över 200 resmål!

Ladda ner hur många resguider du vill för bara 29 kr/månad.