Feberepidemi härjar på svenskt chartermål

Fritidsresor tvingas ställa in

Foto: STEFAN MATTSSON
RESA

Fritidsresor har ställt in sina resor till ön Santiago på Kap Verdeöarna.

Skälet är ett stort utbrott av denguefeber.

Ögruppen i Atlanten utanför Senegals kust har drabbarts av över 13 500 fall av denguefeber. Sex personer har dött och över 100 personer är för närvarande mycket svårt sjuka enligt Röda Korset. Sjukdomen sprids via mygg och det är de fyra öarna Santiago, Fogo, Maio och Brava i södra Kap Verde som drabbats.

Merparten av fritidsresors resor går med direktflyg till de norra öarna Sal och Boavista. Men man säljer även utflykter, öluffar och kombinationsresor till de södra delarna.

Inställda utflykter

– Utfykterna är inställda sedan sjätte november, säger Eva Olivecrona på Fritidsresor och tillägger att det är långt mellan öarna där denguefebern härjar och Fritidsresors destinationer.

– Det tar 45 minuter att flyga med propellerplan mellan exempelvis Sal i norr och Santiago i söder. Avståndet och det att smittan ännu inte spridit sig ser vi som ett gott tecken, säger Eva Olivecrona.

Alla som bokat blir kontaktade

I dag på förmiddagen kunde man fortfarande beställa resor till bland annat ön Santiago på Fritidsresors webbsajt. Fritidsresor meddelar dock att de just nu tittar på saken.

– Vi kommer att uppdatera under dagen och alla som är inbokade på destinationen (södra Kap Verde med ön Santiago, reds. anm.) kommer att bli kontaktade och ombokade, säger Eva Olivecrona.

Alla Fritidsresors resor där ön Santiago på Kap Verde är inkluderad stoppas fram till årsskiftet.

Flera resmål har drabbats tidigare

Tidigare har destinationer som Rio de Janeiro och Vietnam drabbats av utbrott av denguefeber. Även i Thailand i har epedimier av denguefeber härjat. Våra svenska myndigheter, med Smittskyddsstyrelsen i spetsen, har dock inte avrått turister från att resa, men manat till försiktighet.

Påverkas din Kap Verde-resa? Kolla info på Fritidsresors sajt: www.fritidsresor.se

FAKTA

Så skyddar du dig mot dengue

Källa: UD