Lågprisbolagen som ger bonuspoäng

Norwegian hakar på nya trenden

RESA

Allt fler budgetflygbolag börjar med poängsystem.

Senast ut är Norwegian med ett ovanligt flexibelt bonussystem.

Köp extra bagagekilon för bonuspengarna.

Från och med i dag hänger Norwegian på trenden med bonusprogram. Men flygbolagets bonusform skiljer sig något från de flesta andra.

– Du behöver inte tjäna upp till en viss nivå innan du kan utnyttja rabatten. Vi har inga restriktioner på avgång eller destination, säger informationschef Åsa Larsson.

Även om du bara tjänat ihop tio kronor så kan du använda pengarna direkt. Förutom flygbiljetter kan resenärerna köpa extra bagagekilon eller specifik sittplats.

Flera lågprisbolag har redan poängsystem

Australiensiska Jetstar Airways var bland de första som började med bonusprogram. Det har inspirerat flera Europeiska lågprisbolag. Normalt tjänar kunderna poäng eller mil när de köper flygresor. Poäng som de efter en viss tid kan köpa flygresor, resväskor eller extra bagagekilon för.

FAKTA

Så fungerar lågprisbolagens bonusprogram

Norwegian

Två procent från lågprisbiljetterna och tio procent av fullflexbiljett omvandlas till poäng. De kan börja användas när som helst till exempel till extra bagage. I stället för ett kort får du en elektronisk kod som du loggar in med på hemsidan. Du måste utnyttja poängen under tiden mellan det innevarande året plus två år till.

Air Berlin

I Air Berlins poängsystem samlar du på "miles". Du får olika många "miles" beroende på hur långt du flyger och din "status" höjs ju mer poäng du har. Du kan utnyttja "miles:en" i 12-36 månader från att de tjänats in, beroende på om det är så kallade "status miles" eller "award miles".

Jet2

Jet är ett engelskt bolag där du tjänar en poäng för varje pund du köper för. Dem kan du sedan använda för framtida flygningar. Även om du har full pott till en flygresa tillkommer kostnad för bränsle och avgifter för bagage, men du poäng för avgifterna. Flygresor med poängbetalning kan endast göras per telefon. Du behöver 600 poäng för att kunna betala för en enkelbiljett på de lägsta prisnivåerna.

Vueling

Vuelinh ger en poäng för varje 2 euro du spenderar. Du behöver inget kort eftersom den e-postadress och lösenord du har registrerat på hemsidan. En tur och returresa kostar från 1000 poäng.

SAS

Hur många bonuspoäng du får per resa beror dels på vilken klass du reser i och hur långt du reser. En businessklassbiljett ger dubbel så många poäng som en economy. En flygresa tur och retur Stockholm-Nice ger i den billigaste klassen, drygt 3000 kronor, 900 poäng.

Amanda Elander