”Min bok är perfekt toa-lektyr, haha...”

RESA

Amerikanske resejournalisten Doug Lansky, 39, samlar på roliga skyltar.

Nu kommer han med sin bok med skyltar från hela världen.

– Ja, skyltarna kommer från sajten www.signspotting.com som jag startade år 2000. Där kan vem som helst ladda upp bilder på skyltar. På sidan kan man också rösta på vilka man tycker är bäst. Av de mest populära har jag sammanställt flera böcker, det här är ”Lost in translation – Signspotting 3”. Perfekt toa-lektyr, haha.

Du började spana eter skyltar för 15 år sedan. Vilken är din favoritskylt?

– Det är som musik, det är många och jag byter favorit hela tiden. Men jag skrattar mest åt skyltar från engelskspråkiga länder – de inte har någon ursäkt för att vara felskrivna. Skyltar i andra länder har ofta stavfel och vissa blir väldigt lustiga.

Skyltarna har ställts ut på flera ställen, bland annat i Kungs- trädgården i Stockholm och i Göteborg. Men du har större planer, eller hur?

– Ja, jag var precis i Dubai och skrev kontrakt för en utställning som börjar i januari. Det är flera städer som vill ställa ut, bland annat New York, Kapstaden och Wellington. Vi har dragit upp fotografierna så att skyltarna blir skalenliga.

Till sist: vart går din drömresa?

– Jag brukar välja resmål efter aktivitet. Nu är jag sugen på att göra en guidebok över Dolomiterna och en Via Ferrata-led. Det är en speciell typ av enklare klättring där till exempel är rep, vajrar och stegar sitter uppsatta längs vägen.

FAKTA

Namn: Doug Lansky.

Ålder: 39 år.

Bor: Enskede, Stockholm. Är född i Minnesota, USA.

Yrke: Journalist och författare.

Familj: Fru och tre barn.

Aktuell med: ”Lost in translation – Signspotting 3”. Utställning av skyltar i Dubai på Festival center den 28 januari-28 februari.

Vi vann boken!

Fem RESA-läsare har vunnit boken ”Lost in Translation – Signspotting 3”.

Jörgen Bergström från Umeå stod för den bästa motiveringen: ”Varför jag vill vinna boken? Det är inget jag vill ”skylta” med!”

Övriga vinnare: Åsa Ringbom, Stenungsund, Helen Mattsson, Urshult, Stefan Albertsson, Skara, Britt-Inger Larsson, Vikingstad.

Amanda Elander