Snacka om juldopp!

Här är åtta udda jultraditioner ute i världen

Foto: AP
Juldopp à la Australien. Här råder högsommarvärme just nu, på julafton väntas temperaturer på över 25 grader i exempelvis Sydney.
RESA

Träpyramid istället för gran, konstgjorda spindlar som pynt och rullskridskor till kyrkan.

Här är åtta jultraditioner som sticker ut.

Listan är sammanställd av Travel Magazine och översatt av resemagasinet Escape.

Venezuela

I Venezuelas huvudstad Caracas stängs vägar av och människor åker istället rullskridskor till morgongudstjänsten varje dag mellan 16 och 24 december. Vissa barn knyter ett snöre runt stortån och hänger ut snöret genom fönstret, så att rullskridskoåkare på väg till gudstjänsten kan rycka i snöret.

Ungern

Här börjar julen tidigt. Redan på kvällen den 6 december gör barnen rent sina skor och ställer dem utomhus i närheten av ett fönster. På morgonen när de vaknar ligger godis eller små leksaker i röda påsar i skorna. På julafton åker barnen och hälsar på släktingar, och under tiden levereras änglar och ”lilla Jesus” julgran och klappar hem till dem.

Italien

I Italien använder man inte julgranar, utan man har i stället träpyramider som man dekorerar med frukter.

Polen

I Polen är det viktigt att se till att ett jämnt antal människor placerade kring julbordet, annars kommer enligt myten någon dö under nästa år.

Portugal

I Portugal dukar man för en extra person vid bordet, för att de dödas själar ska få plats. Detta ska ge tur under det följande året.

Ukraina

Ukrainarna dekorerar dekorerar gärna julträdet med konstgjorda spindlar och nät. Om ett riktigt spindelnät hänger i trädet på julafton är det ett lyckotecken.

Lettland

Rena paradiset för barn. Här kommer nämligen tomten med klappar varje dag mellan den 12 och 24 december.

Australien

På södra halvklotet råder sommar just nu. I grillfestarlandet Australien innebär det juldopp i havet och julmiddag på stranden. Men dekorationerna här, liksom i de flesta tropiska länder, består ändå av snöklädda saker och scener.

Aftonbladet RESA