”Champagne smakar bäst på en schweizisk alptopp”

Experten Richard Juhlin gillar romantiska resmål

Foto: AP
Zermatt i Schweiz med berget Matterhorn i bakgrunden – en perfekt champagnemiljön enligt experten Richard Juhlin.
RESA

Prova vin på distans – var du än befinner dig i världen.

Champagneexperten Richard Juhlin börjar med provningar live på webben.

– Det här är helt nytt. Man ska kunna chatta med varandra också, säger Richard Juhlin.

Foto: JÖRGEN APPELGREN
Champagneexperten Richard Juhlin.

Tanken är att du som vill prova champagne bänkar dig framför datorn, oavsett var du befinner dig. Samtidigt sätter sig andra vinintresserade framför sina datorer med pavan i högsta hugg.

Vid en förutbestämd tidpunkt kopplar också Richard Juhlin upp sig med en videokamera.

– Det blir nästan som en vanlig provning, men inte lika dyrt, säger Richard Juhlin.

– Det största problemet för att få detta att fungera är att deltagarna får tag i samma typ av champagne.

Ett krav för att få boka en webbprovning är att man är medlem i hans champagneklubb.

Har du övat att stå framför kameran?

– Nä, men det är jag van vid. Jag håller på med ett tv-program där jag ska lära kineser att dricka vin istället för sprit till maten. Programmet är understödd av kinesiska staten och det kommer att nå 200 miljoner tittare.

Var någonstans i världen smakar ett glas champagne som bäst?

– På en schweizisk alptopp eller vid Matterhorns fot. Champagnen kyler man i en alpbäck.

– Ett annat bra ställe är terassen på Hotell Splendido i Portofino i Italien.

– Eller i Stockholms ytterskärgård, i ett fiskeskjul på ön Horsten en ljum och stilla sommarkväll.

Varför dessa platser?

– De är romantiska och vackra. Inte för varmt, inte för blåsigt, ingenting som stör och man ska bara vara två personer.

Tolvslaget på nyårsafton är alltså inget vidare?

– Nä, det är ganska dåligt, ha, ha. Jag rekommenderar något enklare mousserande på tolvslaget. Ofta står man ju ute och huttrar och korken ska man sabrera eller skjuta ut.

Vad ska man äta till champagnen?

– Jag tycker man ska lägga lite extra på maten om man dricker champagne. Men det går också bra med en enkel kycklingsallad eller bacon och ägg. Kolsyran och vinsyran löser upp äggulan. Mousserande är det enda vin man kan dricka till ägg.

Hur firar du nyår i år?

– Jag ska till Sydafrika med ett gäng friidrottare. Jag har kompisar som tränar landslaget. Men det blir inget träningsläger för min del. Jag tänkte besöka Stellenbosch. Stellenbosch är bra på framför allt röda viner.

Till sist, vart går drömresan?

– Till det inre av av Papua Nya Guinea. Det är nog det mest fascinerande området på jorden. Oupptäckt och med en fantastisk artrikedom. Men jag är för feg, så jag skulle ta mig dit med helikopter tillsammans med naturfotografen Mattias Klum.

FAKTA

Namn: Richard Juhlin.

Ålder: 47 år.

Familj: Tre barn.

Bor: Lidingö i Stockholm.

Yrke: Champagneexpert.

Aktuell: Tre nya barer under 2009 för medlemmar i Richard Juhlins champagneklubb, i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Har just startat med champagneprovningar via webben från sin hemsida:

www.champagneclub.com