De riskerar livet på jobbet

- för att locka turister

Foto: AP
Tjurigt på jobbet, Männen i de gröna tröjorna vid tjurrusningen i Pamplona har som uppgift att skydda turister och åskådare från tjurarna. Ett minst sagt våghalsigt jobb.
RESA

Tjurrusningen i Pamplona och ”Dödens väg” i Bolivia på mountainbike - där har ni två av världens farligaste turistattraktioner.

Och de är livsfarliga även för guiderna.

Häng med på en tur med livet som insats.

Budget Travel har roat sig med att lista de farligaste jobben inom rese- och turismnäringen.

1. Guide i Tjernobyl

Den 26 april 1986 hände kärnkraftsolyckan som skakade en hel värld. 24 år senare jobbar Sergej Ivanchuk fortfarande där. Det senaste decenniet har han guidat nyfikna turister runt i den spökruin som återstår av kärnkraftverket.

Han bär inga skyddskläder, men avråder alltid turisterna att gå i shorts eller med sandaler.

– Jobbet blir aldrig tråkigt. För min del handlar det om att påminna folk om vad som hände och att förhindra att historien upprepar sig.

2. Tjurherde i Pamplona

Ni har säkert sett de vit- och rödklädda männen som springer framför tjurarna i Pamplona under San Fermin-festivalen. Men ett drygt dussintal är klädda i grönt. De kallas pastores (herdar) och har som uppgift att hålla ordning på tjurarna inför tjurrusningen och att förhindra dem från att ge sig på publiken.

Deras enda hjälpmedel är en lång käpp.

Om de lever farligt? Ja, minst lika farligt som tjurrusarna själva. Häromåret fick en av herdarna livshotande skador sedan han försökt rädda en tjurrusare som hamnat i svår knipa.

3. Mountainbikeguide längs Bolivias ”Dödens väg”

Fyra jänkare och en fransman jobbar som mountainbikeguider längs Yungas Road utanför La Paz. Den cykelleden är mer känd som ”Dödens väg” eftersom här dör ungefär 200 personer årligen när de tappar kontrollen i alltför hög fart och störtar utför Anderna.

– Det är säkert så länge du orkar ha båda fötterna på pedalerna, säger Osmar Huidoboro, en av guiderna, lugnande.

För säkerhets skull har man nu också konstruerat en lite enklare nedfart, något som ska bidra till att få ned det alltför höga årliga dödstalet.

4. Ölsherpa i Tatrabergen

Det här är inget göra för en slö slovak. Att vara ölsherpa i Slovakiens berömda bergskedja Tatra är lika farligt som det är slitsamt. Uppgiften består i att bära en behållare med öl som väger nästan 70 kilo. Sedan är det bara att klättra längs klipporna mot de drygt 2 000 meter höga topparna och fylla på ölbeståndet på de rastställen som finns för bergsklättrare och bergsvandrare.

5. Reptiltränare i Madras, Indien

Soham Mukherjee har ett jobb inte många är avundsjuk på. Han är reptiltränare på The Madras Crocodile Bank. Sohams enda hjälpmedel är detsamma som hos tjurherdarna i Pamplona - en lång käpp. Med hjälp av den lyckas han till och med att hålla krokodiler i schack.

– Krokodiler äter fler människor varje år än något annat djur, noterar krokodilskötaren Neville Burns till Budget Travel.