Hitta Dubrovniks underbara öar

Stränder och nöje

Stranda i sand på Sunje Beach.
RESA

Fantastisk solnedgång på Šipan

Störst av Elafitiöarna. En lång strandpromenad sträcker sig runt hamnen. Vid inloppet ligger en vacker park med flera små uteserveringar och en före detta olivoljefabrik som numera huserar ett hotell.

Att blicka ut över hamnen på Šipan är som att titta på ett typexempel på ett kroatiskt kustlandskap.

Här finns en pittoresk och lummig liten by med stenhus alldeles intill ett turkost hav.

Här och var ligger uppochnedvända träbåtar och den som vill bada kan göra det var som helst. Solnedgången här är fantastisk, den får himlen att bli röd vid bergstopparna.

Norrmannen Per Uno Belle gillar lugnet på Šipan.

– Jag var i Dubrovnik som barn för 35 år sedan och ville åka tillbaka. Staden är så vacker och speciell att jag ville se den igen. Men det är väldigt mycket folk där nu så vi åkte hit ut för lugnet. Här är oerhört vackert, och tomt. Superskönt, säger Per Uno och tar sig ett dopp vid hamnen med sonen Marius.

Kolocep - en oas med fin sandstrand

Den minsta av de bebodda Elafitiöarna. En oas med små fiskebåtar, subtropiskt klimat och sjungande cikador. Här finns också en riktigt fin sandstrand. Kors och tvärs över ön går små stigar kantade av citronträd, cypresser och små bedårande stenhus med vinrankor som snurrar sig runt terrasstaken. Vattnet här är mycket rikt på fisk så det är en idealisk plats att snorkla på. Ön har ett fyrstjärnigt hotell och flera mindre rumsuthyrare. Den som vill kan alltså stanna länge.

Lokrum - nära och naturskönt med vilda påfåglar

Enligt legenden var det här som Richard Lejonhjärta var skeppsbruten. Ön ligger bara tio minuters båtresa från Gamla stan och är i dag ett naturreservat. En plats för rekreation i underskön natur med vilda påfåglar och ödlor.

Den som orkar bör knalla upp till benediktinerklostret från 1 100-talet på toppen. Bättre utsikt över Dubrovniks kustlinje får man leta efter. Men det allra häftigaste med Lokrum är ”Döda sjön”, en badlagun där vattnet förbinds med havet genom en tunnel – tokvackert.

– Det kallas inte Döda sjön för inte. Vattnet är väldigt salt, säger Lina Skandevall som kommit hit med vännerna Fredrik och Gabriella Bratt och deras dotter Stella.

När solen blir för het – fly till tavernan vid den botaniska trädgården.

– Lokrum är perfekt för att komma bort en dag och få lugn och ro. Den som vill kan få en badklippa för sig själv, säger Lina Skandevall.

Lopud - perfekt för snorklare

Ett paradis för strandälskare. På ena sidan ön ligger en livlig by med flera uteserveringar och hotell längs en vacker liten boulevard vid klapperstensstranden.

Här kan du pressa i solen och bada med utsikt över grönklädda berg för att en minut senare sitta på någon av de skuggiga uteserveringarna. Här finns också flera hotell, cykeluthyrare och en liten turistbyrå.

På andra sidan ön finns Sunje beach – en av Kroatiens sällsynta sandstränder. Ett paradis för den som tröttnat på badtofflor och hårda stenar. Vattnet är mindre klart än på andra platser, i stället gör den långgrunda viken att vattnet här blir mycket varmt.

– Kroatien är som Grekland för 10 år sedan. Med god atmosfär, oerhört vacker natur och vänliga människor. Och det är fantastiskt att snorkla här. Det är bara att ta med sig lite brödsmulor så kommer det fram en massa fiskar var man än är.

Det är som att bada i ett akvarium med helt klart vatten, säger Gro Lærdal från Oslo åkt till Lopud med sina barn Osmund, Kristin och Andreas.

Andreas Jennische