De 10 vanligaste bokningsmissarna

Knepigt - att boka resa på nätet är en konst som kräver tålamod och list.
RESA

Även om du anser dig vara en rutinerad globetrotter så är det lätt göra misstag när du bokar en resa.

Du bokar för tidigt

Går det att boka resan för tidigt? Under högsäsong eller stora event är svaret så klart nej. Men om du ska på en vanlig semester rekommenderas du att inte boka hotell och flygbiljetter mer än tre månader i förväg. Annars är det stor risk att du går miste om de bästa priserna.

Du bokar för sent

För tio år sedan kryllade det av billiga sista minuten biljetter. Men i dag är det annorlunda. Att vänta till några dagar före avresa innan du slår till kommer inte att spara dig många kronor. Dessutom kan du gå miste om hela resan om det är högsäsong och fullbokat.

Du låter bli att jämföra resorna

Det här är den allra viktigaste regeln oavsett vad för resa du bokar. Jämför priser från olika företag för att försäkra dig om att du får ett bra pris. Använd dig av sökmotorerna som är specialiserade på resor så som www.destination.se och även vilka priser resebyråer erbjuder för att se vem som ger dig det bästa erbjudandet. Efterforskningen gör att du vet vad som är ett rimligt pris och inte.

Du ignorerar säsongen

Planerar du att boka under högsäsong, se till att vara ute i god tid. Vet du inte när ditt resmål har högsäsong, ta kontakt med den lokala turistbyrån och fråga. Omvänt är det lika viktigt att ta reda på när det är lågsäsong och kanske dåligt väder, speciellt om du planerar utomhusaktviteter. Du vill inte åka till Thailand under regnperioden.

Du läser inga omdömen

Har du någon gång checkat in på ett hotell som ser helt annorlunda ut i verklighet jämför med i broschyren så vet du hur viktigt det är att läsa experters och tidigare gästers omdömen innan du bokar. Du hittar dem enkelt på olika nätsiter som www.destination.se, www.traveladviser.com och www.hostelworld.com. Det är det enda sättet att få reda på hur bra hotellet egentligen är.

Du läser inte det finstilta

Många resenärer bokar resan utan att läsa det finstilta. Att ha missat att biluthyrningsfirman har en miltaxa, kräver en extra försäkring och inte går att avboka gör att den först så billiga bilen visar sig bli oväntat dyr. Om något låter för bra för att vara sant, så är det förmodligen inte sant.

Du förstår inte skillnaden mellan direktflyg och non-stop flyg

Att inte veta skillnaden mellan de nästintill synonyma orden kan leda till en obehaglig överraskning på färden. Non-stop flyg tar dig från exemeplvis Stockholm till Los Angeles utan stopp under flygturen medan ett direktflyg kan innebära ett flertal stopp på vägen för att hämta upp och lämna av passagerare och du sitter kvar på flyget hela tiden.

Du bokar ett för tight anslutningsflyg

Du kan knappast ha missat de tiotals människor som springer som galningar mellan flygterminalerna för att hinna med sina flyg. Även om det kan vara lite dyrare att köpa sig lite mer tid mellan anslutningsflygen så kan det vara värt det för att slippa paniken. Undvik att boka flyg där anslutningen är mindre än en timme, speciellt om du är på en stor flygplats där det kan vara långt mellan utgångarna.

Du tar inte med extraavgifter i beräkningen

Extraavgifter dyker upp över allt nu för tiden. Oavsett om det gäller extraavgifter för incheckat bagage, för tungt bagage, medföljande husdjur eller handbagage kan de dolda extraavgifterna föra biljetten uppåt femhundralappen dyrare. På sajten www.smartertravels.com hittar du den ultimata guiden som listar flygbolagens avgifter som tillkommer förutom stolsplatsen..

Du ignorerar mejlen och bekräftningsfönstren som dyker upp efter bokningen

Det finns en anledning till varför resebolagen frågar efter din adress - för att informera dig om ändrade flygtider eller att resan är inställd och de behöver boka om dig. Tiden då bolagen ringde kunderna och meddelade ändringar är över. Se till att ditt skräppostfilter inte klassar resebolagets mejl som just skräp.

Vill du testa...

...hur bra du är på att boka? Sök resa på de största resesajterna:

www.destination.se

www.reseguiden.se

www.hotels.com

FAKTA

10 tips!

1. Bokar för tidigt

2. Bokar för sent

3. Låter bli att jämföra resorna

4. Ignorerar säsongen

5. Läser inga omdömen

6. Läser inte det finstilta

7. Skilj på direktflyg och non-stop flyg

8. För tight anslutningsflyg

9. Extraavgifter i beräkningen

10. Du ignorerar mejlen och bekräftningsfönstren som dyker upp efter bokningen