70 ton svensk is ska locka turister

Öppnar ismuseum i Turkiet, Indien och Dubai

Is från Jukkasjärvi skulpterad och utställd i Lofoten. Norge. Nu ska isen vidare ut i världen.
RESA

Nu kan de som vill fly hettan i Istanbul svalka sig i ett 1 400 kvadratmeter stort ismuseum.

Turkiets kallaste turistattraktion, Magic Ice, har öppnat.

70 ton svensk is har skeppats över till Istanbul för att bland annat skulpteras om till världens största vikingaskepp av is. Skeppet är ett åtta meter långt och ingår i utställningen Magic Ice, det första ismuséet i ett varmt land.

Påpälsat

För att slippa frysa i det iskalla vikingamuséet får besökarna sätta på sig eskimå-inspirerarade kläder. Muséets första sektionen handlar om vikingarnas besök i Miklagard, dagens Istanbul, år 880. Den andra sektionen berättar om den "exotiska" skandinaviska naturen och den sista sektionen är riktigt näringsrik. Här bjuds besökarna på fruktjuice i isglas. Naturligtvis är gästerna försedda med broschyrer och kartor tryckta på isblad.

150 miljoner kronor

Ismuséet har kostat över 150 miljoner kronor att bygga och finansieras av det norska företaget Lofoten Trading. Men Sverige har varit med på flera hörn, isen kommer från Jukkasjärvi och när isskulptörerna inte jobbar med Magic Ice designar de det svenska Ishotellet.

Passa på att shoppa

Du hittar vikingaskeppet och Magic Ice i Europas största köpcenter, Forum Shopping Mall i Bayrampasadistriktet i Istanbul.

De ivriga norrmännen planerar nu att investera i lika magiska isutställningar i Karachi, Dehli, Mumbai och Dubai.