Svenskar kan förlora försäkringsskyddet

Reser du till Bangkok nu och råkar illa ut i samband med kravallerna så gäller sannolikt inte din hemförsäkring. Men har du bokat en paketresa eller charter så får du pengarna tillbaka om du stannar hemma.
RESA

Våldsamheterna i Bangkok blir allt värre.

Nu avråder UD svenskar från att besöka Thailands huvudstad.

Svenskar på väg till staden kan drabbas av uteblivet försäkringsskydd.

Våldsamheterna i Bangkok har nu blivit så allvarliga att de hotar svenskar som besöker staden. Det menar Utrikesdepartementet och avråder från och med i dag från "icke nödvändiga resor" till Thailands huvudstad.

UD:s beslut drabbar svenska turister som ska resa till Bangkok. Bland annat så kan ditt reseförsäkringsskydd påverkas.

Gäller i värsta fall inte alls

I värsta fall gäller försäkringen inte alls.

- Reseförsäkringen i hemförsäkringen gäller även om UD avråder, men får man exempelvis en skada i samband med demonstrationerna Bangkok gäller den inte för de som reser dit nu, säger Daniel Claesson på försäkringsbolaget If.

Hamnar man på sjukhus i Bangkok utan en giltig reseförsäkring kan kostnaderna bli ofantliga. Då får du personligen betala hela sjukhusvistelsen och alla eventuella kringkostnader.

Befinner du dig redan i Bangkok så gäller normalt försäkringen, men bara tills försäkringen löper ut tidsmässigt.

Ta kontakt med ditt försäkringsbolag

– Jag råder svenskar som är på plats att ta kontakt med sitt försäkringsbolag och att spara alla kvitton för extra utlägg, säger Christina Karlegran, kommunikationschef på försäkringsbolaget Europeiska .

Om man redan befinner sig i Bangkok och har en försäkring som snart löper ut, men inte kan ta sig hem på grund av flygkaoset. Vad gör man då?

– Det är en väldigt specifik fråga som jag inte kan svara på. Vi hanterar varje fall separat, säger Christina Karlegran.

Pengarna tillbaka på resan

Har du bokat en charter- eller paketresa till Bangkok så har du rätt att avboka din resa utan att förlora några pengar.

- Praxis är att researrangören betalar tillbaka alla pengar för resan när UD avråder. Vi kommer att följa den praxisen, säger Bo Jakobsson, försäljnings och marknadsdirektör på Resia som säljer paketresor till Bangkok.

Vad händer med era kunder som befinner sig i Bangkok?

- Varje resebyrå eller transportör som är arrangörsansvarig ansvarar för att få hem eller flytta kunden. Vi ser över flera olika transportalternativ från Bangkok just nu, säger Bo Jakobsson.

Kommer det att bli problem på grund av flygkaoset?

- Nej, just nu ser jag inte så stora problem med hemtagandet om kunden vill komma hem.

Gäller inte transit

UD:s avrådan gäller inte för transit på Bangkoks flygplats Suvarnabhumi. Du kan alltså fortfarande mellanlanda i Bangkok och resa vidare inom landet eller till andra länder utan att påverkas av UD:s avrådan.

UD:s avrådan från icke nödvändiga resor till Bangkok gäller tillsvidare.

Sedan tidigare avråder UD från resor till de fyra thailändska provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

FAKTA

Detta ingår normalt i reseskyddet i hemförsäkringen

Frågor och svar till försäkringsbolagen

Daniel Claesson, informatör på If svarar:

Vilket skydd har jag om jag redan befinner mig i Bangkok?

- Hemförsäkringen gäller helt utan undantag i tre månader från fredagen den 23 april då UD utfärdade avrådan om resor till Bangkok.

Vilket skydd har jag om jag åker till Bangkok i dag?

- Hemförsäkringen täcker allt utom de eventuella skador du råkar ut för i samband med oroligheterna i Bangkok. Exempel: skulle du bli rånad eller skjuten och finns en koppling till oroligheterna täcker alltså inte försäkringen det. Skulle du däremot bryta benet på hotellrummet gäller försäkringen som vanligt.

Jag har ingen hemförsäkring, kan jag teckna en försäkring när jag befinner mig i Bangkok?

- Ja, det går att köpa en hemförsäkring som innehåller reseförsäkringen när man är på resande fot. Den gäller även i Thailand.

Håkan Franzén, hemförsäkringsspecialist på Trygghansa svarar:

Vilket skydd har jag om jag redan befinner mig i Bangkok?

- Trygghansa gör ingen skillnad på om du redan befinner dig i Bangkok när UD:s avrådan utfärdades eller om du åker dit senare. Hemförsäkringen täcker allt utom de eventuella skador du råkar ut för i samband med oroligheterna. Hemförsäkringen är alltså begränsad.

Jag har ingen hemförsäkring, kan jag teckna en försäkring när jag befinner mig i Bangkok?

- Nej, du måste skaffa en hemförsäkring före avresa, däremot kan du förlänga din reseförsäkring om du tar kontakt med oss innan den går ut. En vanlig hemförsäkring täcker bara 45 resedagar.

Ulrika Etsare, produktutvecklare på Länsförsäkringar svarar:

Vilket skydd har jag om jag redan befinner mig i Bangkok?

- Länsförsäkringar gör ingen skillnad på om du redan befann dig i Bangkok när UD:s avrådan utfärdades eller om du åker dit senare. Hemförsäkringen täcker allt utom de eventuella skador du råkar ut för i samband med oroligheterna. Hemförsäkringen är alltså begränsad.

Jag har ingen hemförsäkring, kan jag teckna en försäkring när jag befinner mig i Bangkok?

- Nej, du måste skaffa en hemförsäkring före avresa.